Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК е вдигнала забраната за козичките на баба Дора и съселяните ѝ, спор в НС адекватно ли реагирахме

11 януари 2019, 11:30 часа • 5497 прочитания

Вчера, 10 януари, Европейската комисия е отменила забраната за движение на продукти от животински произход от овце и кози и месо от овце и кози, наложена заради кризата с чумата по дребните преживни животни в Ямболско. Това стана ясно на днешния парламентарен контрол.

Новината излезе след въпрос на червения депутат Светла Бъчварова-Пиралкова дали при такива кризи няма друг начин за борба, освен унищожаване на животни. Според вицепремиера Томислав Дончев процесът за борба бил "планиран с цяла каскада документи" и уреден със Закона за ветеринаро-медицинската дейност. Дончев предложи в земеделската комисия на парламента да бъде организирана дискусия по въпроса – дали да има промяна в подхода. Не бих възразил принципно, започвайки от нулата, да видим дали има мерки, които могат да бдъат организирани по друг начин, каза още той.

Дончев не се съгласи, че мерките включват само умъртвяване на животните. За пример той даде африканската чума по свинете и мерки за превенция като изграждане на оградата в близост до румънската граница.

Бъчварова-Пиралкова обаче не се съгласи с тезата на Дончев и посочи, че през 2018 година се наложило да се създаде кризисен щаб – за пръв път от 2005 година насам. Имало правила в закона, но те не се изпълнявали, според червения депутат. Става въпрос точно за превенция – и държавата била оставила само БАБХ да се оправя, като ѝ се дават единствено пари. Трябва да има прогнозиране на болестите и превенция на по-ранен етап, не като има криза. От 28 области 19 са ни гранични – там какво правим, попита Бъчварова-Пиралкова. Дончев отново не се съгласи, че само БАБХ работили при случаите в Шарково и Болярово – помагали и земеделското министерство, и „Гранична полиция“. Той каза и, че не е работа на земеделската комисия да разработва нова стратегия, но може да започне дебат.

Очакваме стратегиите да ги прави изпълнителната власт, не законодателната, заяви друг червен депутат - Кристиан Вигенин. И поиска да бъде отменена заповедта за избиване на стадото на друга фермерка - Ана Петрова, защото там една от овците родила две здрави агънца и нямало проблеми. Петрова се прочу с отказите си да пусне ветеринарите да вземат втора проба от стадото ѝ, след като успя с помощта на протестиращи да спре медицинските лица да евтанизират животните ѝ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес