Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата обеща на синдикатите да не разбива забранителния приватизационен списък

05 юни 2019, 18:04 часа • 1629 прочитания

За дружествата от т.нар. "забранителен списък" трябва по категоричен и коректен начин да бъде потвърдено, че няма да бъдат приватизирани. Освен това трябва да бъде запазен самият списък. За това се договориха синдикатите и икономическото министерство по отношение на проектозакона за публичните предприятия на специална среща.

Беше решено и, когато законопроектът постъпи за разглеждане в комисиите на Народното събрание, да бъде отправена молба за изискване на становище от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). На второ място беше постигнат консенсус за поддържане на насоките на ОИСР, които са свързани с корпоративното управление в държавните предприятия и са в интерес на управлението на държавния сектор в България. Освен това беше заявено, че в режим на публичност материалите, произтичащи от препоръките на ОИСР ще бъдат предоставени на синдикатите.

Министерството на икономиката подкрепя заключенията от срещата, тъй като те съвпадат изцяло с общата идея и визия на законопроекта. Експертите от ведомството ще останат в постоянен диалог със заинтересованите страни.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес