Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държава в Южна Европа временно премахва данъка върху продажбите на зехтин

26 юни 2024, 16:28 часа • 3317 прочитания

Испания ще премахне временно данъка върху продажбите на зехтина, за да помогне на потребителите да се справят с растящите цени. Това обяви испанското правителство, предава Euronews.

Испания е най-големият световен производител и износител на зехтин, но цената на този продукт за самите испанци се е повишила драстично поради инфлацията и дългосрочната суша, която унищожава маслинената реколта. Цените на зехтина са се повишили рязко и на други места в Средиземноморието.

В Испания тя е нараснала с 272% от септември 2020 г., според испанското министерство на земеделието. 5-литрова бутилка зехтин от испански супермаркет може да струва над 50 евро.

ОЩЕ: Как лесно се познава истинският зехтин на пазара

Испанците използват зехтина за готвене и гарниране на сандвичи, салати и други ястия. Миналата година местните домакинства са използвали средно 6 литра на човек, спрямо 0,4 литра за международни потребители, според министерството на земеделието. Покачването на цените обаче накара някои испанци да преминат към по-евтини готварски масла.

Снимка: iStock

Правителството вече намали данъка върху продажбите на зехтин от 10% на 5% като част от антиинфлационния пакет.

Данък върху продажбите няма да се прилага за зехтина от юли до септември, когато ще се облага с 2% до края на годината. От този момент нататък ще се облага с данък от 4% и ще се счита за основен хранителен продукт.

ОЩЕ: Предупреждение от Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Испанският министър на финансите Мария Хесус Монтеро каза, че решението отразява „значението на зехтина в средиземноморската диета и здравословния начин на живот“.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес