Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двоен ръст през тази година в търсенето на неполучени пари при бизнеса

14 август 2014, 10:30 часа • 19509 прочитания

По-малко от една минимална работна заплата и половина търсят колеторските фирми у нас от физически лица. А дълговете на фирмите, които се търсят от събирачите, само за първите шест месеца на тази година са с 5 млн. лева повече, отколкото за цялата минала година. Това показва статистика, изготвена от Ипсос България по поръчка на Асоциацията на колекторските агенции (АКАБГ).

По отношение на задлъжнялостта на фирмите, данните показват повишени нива на възлагане – само за шестте месеца на текущата година бизнесът е прехвърлил за събиране на колекторски агенции 23.5 млн. лева, което е повече от обема за цялата предходна година (18.9 млн. лв.). От АКАБГ твърдят, че покачването се дължи по-скоро на факта, че все повече компании започват да използват услугите на агенции за събиране на вземания, отколкото на повишаване на междуфирмената задлъжнялост.

Плащанията от държавата също оказват много голямо влияние на бизнеса – строителният бранш е особено силно засегнат от спирането на парите по две европейски програми. Финансовата стабилност на банковата система също е ключова за достъпа до ликвидност на фирмите и навременното разплащане между контрагентите.

Средното задължение от физическо лице, търсено от колекторска агенция през периода януари-юни тази година, е в размер на 491 лева. Това е спад от близо 50% спрямо същия период на миналата година. Задълженията на физически лица, подадени за събиране на колекторски агенции през първите шест месеца на годината, се равняват на 820 млн. лeвa. Това е с 33% по-малко, отколкото през същия период на 2013 година. В статистиката се включват дългове към банки, телеком оператори, компании за комунални услуги, лизингови дружества, бързи кредити. Тези кредитори са по-активни във възлагането на вземания през зимните месеци, сочат още данните. Банките и телеком операторите остават основните ползватели на услугите, предлагани от агенциите за събиране на вземания – съответно с 38% и 45% от общия възложен дълг.

За първите шест месеца на 2014 година от колекторската асоциация са регистрирали ръст от 4% в събраните суми в сравнение със същия период на 2013 година.

Изгледите за втората половина от годината обаче не са толкова положителни – преобладаващата част от бранша очаква възможностите на домакинствата да обслужват дълговете си да се влошат.

„Все още е рано да се каже дали банковата криза в страната ще има реално отражение върху задлъжнялостта на домакинствата, но ще следим този въпрос много отблизо в следващите месеци", коментира председателят на АКАБГ Райна Миткова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес