Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домусчиев възропта срещу износа на ток, така цената се качвала

08 февруари 2017, 09:06 часа • 1653 прочитания

Поредната глупост е разрешаването на износа на ток. Износът на ток ще се отрази в това, че на борсата цената ще скочи отново. Вчера (7 февруари) цената бе 71 лв. за мегаватчас. Ще стимулираме чуждите енергетики, а в същото време в най-пиковите часове ще купуваме електроенергия от Гърция.

Вижте какво стана с язовирите, източиха ги, слезнаха под санитарния минимум. В енергетиката си правят каквото искат. Измира рибата в резултат на източването. Избиха рибата на хората. Зад цялата работа стоят търговци на електроенергия. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в ефира на БНТ.

Законът за концесиите

При сегашните два закона единия не работи. Няма как да има тунел под Шипка, няма как автомагистрала "Хемус" да се реализира, докато нямаме един модерен закон, който да дава тази възможност, стана ясно още от думите на Домусчиев.

Ако има желаещи да строят, вместо държавата да строи и да изгражда, някой друг да го прави. Това отваря вратите за едно публично-частно партньорство. В КРИБ е съсредоточена 75% от българския бизнес и много чуждестранни инвеститори. В крайна сметка този закон отиде в кошчето. Ще ми е много любопитно да видя мотивите на юристите от президентството за налагането на закона за концесиите, отбеляза още Домусчиев.

Трудовият пазар

По думите му индустрията ни е в някакъв малък подем. Но в сравнение с Евопейския съюз, ние имаме ръст. Проблемът е, че имаме безработица, но тя е много ниска - 7%. Това са хора, които не желаят да работят или са нискоквалифицирани - това са ромите например. Вместо да помагаме на пенсионерите и на работещите семейства, ние даваме социални помощи на циганите. Повечето предприятия не могат да си намерят работа - каква безработица е това.

Водещите ни предприятия дават добри кадри, обучават си работниците. Заплатите в България в добрите предприятия растат, коментира още председателят на КРИБ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес