Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Докъде стигна предоговарянето с "Боташ"? Ресорният министър и премиерът се крият от отговор

10 октомври 2024, 14:30 часа • 1613 прочитания

Явно никой по високите нива на държавата не иска да отговаря на въпроси за изключително спорния договор с турския държавен газов оператор „Боташ“. Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов не е отговорил в срок на парламентарен въпрос какво се случва с процеса по предоговаряне. Премиерът Димитър Главчев също не дава конкретен отговор, а препраща въпроса пак към ресорния министър.

На 25 септември независимият народен представител Калоян Методиев (преди това от БСП) задава въпроси на Главчев, посочвайки, че до 16 септември Малинов е трябвало да му отговори писмено, но не го е направил. „На какъв етап са преговорите, които водите“ по промяна или евентуално прекратяване на договора на „Булгаргаз“ с „Боташ“, пита депутатът. И още: „Прикрива ли се нещо по отношение на договора с „Боташ“?“. Методиев добавя пиперливи въпроси като „Над Конституцията и законите на страната ли е министърът на енергетиката Владимир Малинов?“.

Още: Ивайло Мирчев: ДАНС услужливо покрива схемата "Боташ"

Главчев увърта и прехвърля топката

На 8 октомври служебният премиер му отговаря в конкретика само в частта, която не касае договора с турската компания. Той пише, че е безусловно задължение на всички граждани да спазват Конституцията и законите на страната, като в най-голяма степен това се отнася за членовете на Министерски съвет.

„По същество – процедурата и сроковете за упражняване на конституционното право на народните представители да отправят парламентарни въпроси и реципрочното задължение на представителите на изпълнителната власт да отговарят на тези въпроси, е подробно разписана в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС)“, добавя още Главчев. Срокът за писмен отговор е 10 дни, а забавянето може да се дължи на различни причини – болест, служебна заетост и др. Ако няма отговор в 10-дневен срок, министърът трябва да се яви лично пред парламента и да даде обяснение защо не е отговорил на въпрос от депутат. Само че самият депутат трябва да инициира процедурата за явяване на министъра, а такава с Малинов за договора с „Боташ“ няма, казва премиерът.

А на въпроса прикрива ли се нещо по отношение на договора с „Боташ“ и водят ли се преговори за неговото прекратяване, прехвърля топката именно към енергийния министър. „В качеството си на министър-председател ръководя и координирам общата политика на правителството и нося отговорност за нея. Изпълнението на конкретните секторни политики е задача на ресорните министри, които са специализираните органи на изпълнителната власт със съответна функционална компетентност“. Именно Малинов разполага с необходимата информация за отговор, пише Главчев. „Едва след изчерпване на парламентарната процедура по него и при възникнали неясноти, бих могъл да взема становище по общата политика на правителството в този сектор“, добавя служебният премиер.

Още: Разкрития на бивш енергиен министър: От ден 1 не сме използвали нищо по договора с "Боташ"

Снимка: БГНЕС

Договорът с "Боташ" - заробващ ли е?

България сключи договор с "Боташ" при служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 г. Той е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г. - цели 13 години.

49-ото Народно събрание задължи министъра на енергетиката да предоговори споразумението с турската компания, което се оказа неизгодно за страната ни. Решението беше взето при гласуване на доклада на специалната временна комисия, създадена по темата в миналия парламент. Според събраната от комисията информация договорът е сключен в полза на турската страна и води до големи загуби за българската икономика: Официално: "Боташ" не ни е отказал предоговаряне, ето колко фактури дължим на компанията.

"Договорът с "Боташ" трябва да се нарича "Турски поток" 2. Той е за 13 години, България плаща всеки ден 500 000 долара – за нищо. Би трябвало да е за запазване на капацитет, но всъщност седи една празна тръба, защото ние не купуваме втечнен газ. Стойността за 13 години е 4,1 млрд. лева", заяви Мартин Владимиров, ръководител на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията. Според него се върви към фалит на "Булгаргаз" и подаряваме пазара на руски посредници: "Турски поток 2": Договорът с "Боташ" заробва България, смята експерт.

През август министър Владимир Малинов каза пред Народното събрание, че договорът води до финансова тежест на "Булгаргаз" и загуба на неговата конкуретноспособност не само на българския пазар, но и на регионалния. Той заяви, че ще се съобрази с решението на парламента, което го задължава да работи по предоговаряне, но оттогава насам не е отбелязвал какво се случва.

Междувременно Европейската прокуратура влезе в "Булгартрансгаз" - информация в медиите сочи, че акцията е заради "Боташ". Българската прокуратура също беше сезирана по договора на "Булгаргаз" - още през пролетта на тази година.

Още: Калин Стоянов с подробности за влизането на европрокуратурата в "Булгартрансгаз"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес