Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Драганов: Летният туристически сезон надмина очакванията на експертите

27 септември 2021, 15:20 часа • 2141 прочитания

Туристическият сезон, който изпращаме, беше неочаквано силен и надмина очакванията на експертите. Това заяви доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма пред Радио София.

„И аз се изненадах, когато за пръв път от 30 години видях, че няма места под плажните чадъри“, добави той.

По думите му този феномен се дължи както на отстъпките от цените на шезлонгите и чадърите за туристите тази година, така и на факта, че повечето българи са предпочели да почиват на нашето Черноморие. Спомогнали са и големият интерес към малките семейни хотели и къщи за гости, които са работели на пълни обороти, а също и това, че много от хотелите, работещи с чуждестранни туристи, са се отворили за българите.

Предпочитаната услуга „ол инклузив“ заслужава оценка 9 от 10, изтъкна доц. Драганов. Той припомни, че България първа от страните в региона е приложила успешно тази услуга още преди десетилетия - в края на 50-те години, много преди Турция и Гърция. Тогава тя се наричаше "пълен пансион", допълни той. Турция, например, започна да изгражда този тип затворени комплекси чак през 80-те години, каза още Драганов.

Въпреки някои изключения, храната ни е изключително качествена и вкусна, посочи още той. Това се дължи до голяма степен на местните продукти, които се ползват и са с много добро качество. Вкусът на храната, която се предлага у нас, е много висок, това признават и чуждите гости, добави той. 

"Това лято или аз трябваше да чакам за маса, или друг чакаше да освободя моята“, допълни доц. Драганов и заключи, че по отношение на обслужването са настъпили много промени към по-добро.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес