Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добрев: Твърде рано стимулирахме зелените технологии

20 октомври 2012, 17:28 часа • 7189 прочитания

Предишните български правителства са направили стратегическа грешка да стимулират зелените технологии прекалено много и прекалено рано.

Това каза в отговор на въпрос от участници в Първата двустранна среща между младежите на ГЕРБ и „Нова демокрация” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщи Радио „Фокус” – Кюстендил.

Повечето държави са взели решение да отложат инвестициите във възобновяеми източници за последните четири-пет години, каза Добрев.

„Политиците в България е трябвало, когато са приемали закона през 2007 и 2008 година, да осъзнаят, че, ако ние достигнем целта за 2020 година между 2009 – 2011 година, това ще дойде на една много висока цена и то за десетилетия”, заяви министърът.

Според него в България по този начин се е създало негативно настроение към зелените енергии и то с право.

Делян Добрев коментира, че инвестиционните разходи по тези технологии падат бързо, пада и необходимата цена за електроенергия на самата инвестиция.

По отношение на сферите, които трябва да бъдат развивани занапред, едната от тях са иновациите, друга са инвестициите в енергийната ефективност в предприятията. В момента се разработва законопроект, който ще позволи 20% от концесионните възнаграждения да бъдат насочени към инвестиции в културно-историческото наследство.

„Имаме не по-малко паметници отколкото Гърция и Италия, но в същото време паметниците в България не са социализирани, не са направени разкопки, няма пътища до тях, не сме направили продукт, който да предложим”, коментира Делян Добрев.

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес