Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До края на май ще е готов нов Закон за виното и спиртните напитки

07 май 2015, 14:45 часа • 15240 прочитания

Промени в Закона за виното и спиртните напитки трябва да бъдат готови до края на май. Това заяви Цвете Дръгина-Гавраилова, управител на "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" (НИИВСН) ЕООД, пред Actualno.com.

"На нас ни трябва един добър Закон за виното и спиртните напитки”, заяви Гавраилова. По думите й в момента винарската индустрия се нуждае от един ясно разписан текст. "Ние искаме нещата да бъдат поставени на нормален пазарен принцип", каза управителят на НИИВСН.

Институтът е дружество на 100% притежавано от Министерството на икономиката. Той обаче не е бюджетно предприятие, а работи като търговско дружество. Изпитателната лаборатория към "Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" се занимава с изпитването на продукти на винарската промишленост и е акредитирана от Българската служба по акредитация, съгласно изискванията на стандарта за компетентността на лабораториите за изпитване и калибриране (ISO/IEC 17025:2006). По думите на Гавраилова това е единствената независима лаборатория у нас. Институтът по лозарство и винарство към Министерството на земеделие и храните (МЗХ) също има няколко лаборатории за изпитване на продукция на винарската индустрия. То обаче е бюджетно предприятие, което работи с тарифи. „Ние работим с ценоразпис”, обясни Дръгина-Гавраилова.

"Имаме претенциите да сме конкурентоспособни при равни пазарни условия”, каза Гавраилова, говорейки за дейността на НИИВСН. „В никакъв случай няма сблъсък между нас и МЗХ. Нещата обаче трябва да са ясно разписани и регламентиране”, заяви тя.

"Винарската индустрия излиза от едно доста мъгливо състояние", смята Дръгина-Гавраилова. "За щастие нещата тръгват към добро, към много качествени продукти и европейско производство. Наистина можем да говорим за европейско качество и продукти", подчерта тя. „България, за щастие, има традиции в производството на вино”, добави експертът.

Тя все пак обърна внимание на нуждата от популяризиране на българското вино. "Нужна ние е обща политика, свързана с туризма. Виненият туризъм навлиза навсякъде по света. Франция има безобразно много винени турове. Такава е ситуацията и в Испания и Италия. Категорично смятам, че те не предлагат по-добро вино от това в България. Тези държави обаче имат политика и насока за развитие. Надявам се, че България също ще осъзнае какво богатство има”, обобщи управителят на НИИВСН.

Припомняме, че през март депутати от ГЕРБ в Пловдив се обявиха за промени в Закона за виното и спиртните напитки, чрез които малките лозари-производители да бъдат задължени преди да започнат продажби да анализират виното в лицензирана лаборатория, която да удостовери, че е безвредно. Ако измененията станат факт, лозарите-винопроизводители ще влязат в специален регистър към митницата и ще започнат да плащат към съответната община или в НАП патентна такса, обясниха депутатите от ГЕРБ. Производителите ще са задължение да поставят етикет на напитките. На етикета ще има информация за региона, състава на гроздето и името на производителя.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес