Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До дни "Пощенска банка" придобива "Алфа банк"

05 ноември 2015, 11:21 часа • 8639 прочитания

До дни "Пощенска банка" финализира сделката по закупуването на "Алфа банк", съобщава "Капитал".

През септември Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сливането, заключвайки, че то няма да навреди на сектора, а миналия месец банковият регулатор е дал зелена светлина за сключване на споразумение между банките.

От "Пощенска банка" са потвърдили за сделката и са обявили, че в следващите дни двете финансови институции ще разпространят съвместно съобщение по въпроса.

Обединението ще се случи чрез преструктуриране на бизнеса на банките, като се очакват още подобни сделки по тази линия между регионалните им поделения.

Сега "Пощенска банка" е шестата по активи банка на българския пазар, а след сливането би станала пета, ако се гледат резултатите към деветмесечието.

Припомняме, че меморандум за придобиване на "Алфа банк" беше подписан още през юли тази година.

След сключването на сделката в страната ще останат три банки с "гръцки майки" - "Пощенска банка", ОББ и "Пиреос". "Пощенска банка" обаче е по-особен случай, тъй като гръцката Eurobank вече не държи мажоритарен дял собственост в нея. 64.6% от акциите на "Пощенска банка" са собственост на институционални и индивидуални акционери, сред които световните канадски и американски инвестиционни фондове Fairfax Financial Holdings Limited, Mackenzie Financial Corporation, Capital Group Companies, Inc. През август се появи информация, че "Пиреос" води преговори за сливане с ОББ, чиято гръцка банка-майка е National Bank of Greece, но досега няма официално съобщение докъде са стигнали нещата.

Утре, 6 ноември, общо четири гръцки банки трябва да предоставят пред ЕЦБ плановете си за покриване на капиталовите си нужди. Става въпрос National bank of Greece, Piraeus bank, Alpha bank и Eurobank. Според базовия сценарий стрес тестовете са показали капиталов дефицит от 4,4 милиарда евро в 4-те системни банки. Според неблагоприятния сценарий дефицитът достига 14,4 милиарда евро.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес