Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До 100 000 лева безвъзмездна помощ за малкия и среден бизнес при ново затваряне

17 януари 2022, 09:26 часа • 1958 прочитания

Малкият и среден бизнес ще може да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ, ако се стигне до ново пълно затваряне заради COVID-19 пандемията. Предвижда се, при достигане до 4 етап на пълно затваряне, малките и средни фирми да могат да кандидатстват за подкрепа в размер на 20% от средните нетни приходи на предприятията за 2021 година. Таванът на помощта ще бъде до 100 000 лева.

Това посочи пред медии заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, съобщава пресцентърът на икономическото ведомство.

„Нашата голяма грижа в тази ситуация е свързана именно с тяхното оцеляване, защото те са 90% от икономиката в страната“, посочва Данчев.

По отношение на критериите за кандидатстване, той заяви, че всички сектори от българската икономика, които ще бъдат затворени със заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро, малки и средни предприятия, ще имат практически достъп до тази мярка.

„Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян без да са ясни компенсаторните мерки, на които може да разчита. Затова амбицията ни е този път мерките да са ясни, предвидими и адекватни“, поясни той. Помощта по всяка вероятност отново ще бъде администрирана от НАП.

Зам.-министър Данчев каза още, че Министерството на икономиката и индустрията предвижда да инициира срещи с представилите на заинтересованите браншове.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес