Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДКЕВР: След седмица става ясно какво ще се случи с "Енерго про"

18 февруари 2015, 11:55 часа • 12713 прочитания

До седмица ще има становище на ДКЕВР за "Енерго про". Вариантите са два – единият е да има наказателно постановление за ЕРП-то, с глоба – от 20 хил. лева до 1 млн. лева. Постановлението се издава от председателя на ДКЕВР. Другият вариант е да има указание за отстраняване на нередностите, обясниха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Малко над 13% намаляване на цената на природния газ иска „Булгаргаз”. Това стана ясно на днешното заседание на ДКЕВР.

Въпреки това намаление, крайните цени на свързаните с газа производства могат и да останат същите, предупреждават от компания. Възможен е вариант, при който да има вътрешно преразпределение в крайната цена на производство, свързано с газа. ДКЕВР щяла да прецени дали позитивите от по-ниската цена на газа ще отидат при топлофикационните дружества или при „Булгаргаз”. Личното мнение на Светла Тодорова е, че топлофикациите трябва да бъдат облагодетелствани, защото последните три месеца те са търпели негативи от ценовите решения за газ през последните три месеца.

На въпрос какви са загубите на топлофикациите, Тодорова каза, че не е подготвена с отчет и такъв  ще има в края на март, когато самите дружества си дадат счетоводните отчети. Едва тогава ще стане ясно дали ще има полза и за потребителите – т.е. поевтиняване на парното.

Каква ще е цената на парното засега - научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес