Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дянков: Най-важно е да се отделим от руската енергийна зависимост

14 ноември 2012, 21:54 часа • 5719 прочитания

Енергийната зависимост е една от големите тежести върху нашата икономика. Това каза пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков, предаде „Фокус”. Почти всички показатели на нашата икономика - от енергийна зависимост – разходите, които харчим за енергия, са много по-големи от средните за Европа и това тежи на бизнеса. Ако гледаме по-дългосрочно - това да се отделим от руската зависимост е едно от двете или трите най-важни неща, посочи Дянков.

По отношение на възможностите за диверсификация той посочи, че днес, на Министерски съвет е минала концесия, която може да добави производство на газ в България. Министърът обясни, че трябва да се обърне внимание на санирането на сградите и да се отделим от темата за това колко електричество се произвежда, защото и в момента в България се произвежда повече, отколкото е необходимо.

Дянков отказа да коментира темата за "Южен поток".

На въпрос какво очаква от Доклада на Световната банка за България, министърът на финансите посочи, че очаква да бъдат обсъдени някои по-дългосрочни проблеми като застаряването, пенсионната реформа и трудовия пазар.

Министър Симеон Дянков присъства на откриването на изложбата “Chances.Choices.Changes” по повод 20-годишнината на партньорството на България с Групата на Световната банка.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес