Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Директорът на "Холдинг БДЖ" настоя за държавна помощ

01 юни 2018, 09:06 часа • 1904 прочитания

Има изтеглени 20 млн. лева от сметките на БДЖ, под запор са 40 млн. лева. В краткосрочен план това не ни блокира работата, защото успяхме да платим заплатите за юни, но в средносрочен план ще попречи. Следващият месец ще е много голям проблем, ако не се намери решение – не само за заплатите, а и заради доставчиците. Това заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” Владимир Владимиров.

Той потвърди, че на БДЖ му остават да върне около 100 млн. лева по втория облигационен заем. И добави, че трябва парите да бъдат платени тази година, защото „кредиторите са нетърпеливи”. Бизнесът планът и логиката са така направени, че да има помощ от държавата и да бъдат изплатени задълженията, каза директорът на „Холдинг БДЖ”.

Владимиров смята, че е необходима държавна намеса, но не пожела да каже как точно, прехвърляйки отговорността на транспортния министър Ивайло Московски и финансовия Владислав Горанов. Директорът на „Холдинг БДЖ” добави пред bTV, че не смята, че трябва да се разпродава каквато и да е собственост на БДЖ, най-малкото вагони.

Изпълнителният директор на жп холдинга отказа да коментира други казуси – например за нова обществена поръчка за ремонт на локомотиви. Тя е пусната от „БДЖ – Пътнически превози” е за ремонт на 30 локомотива, за 58 млн. лева и то без обособени позиции, което е съмнително много.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес