Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите удължиха компенсациите на бизнеса за високите цени на тока до края на 2024 г., намалиха и прага на 180 лв. на мегатавчас

26 юли 2024, 13:35 часа • 1025 прочитания

С пълно мнозинство Народното събрание одобри удължаване на програмата за компенсиране на бизнеса за високите цени на тока до края на годината, а прагът бе намален от 200 на 180 лева на мегаватчас.

Средствата ще бъдат осигурени от фонд "Сигурност на електроенергийната система", а според председателят Диан Червенкондев това би струвало около 230 млн. лева, като средствата са налични. Това потвърди и служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Според проекта на решение се възлага на Министерския съвет в срок от 7 дни да приеме програмата за компенсации, а вносители бяха ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН. Компенсацията ще е в размер на 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" ЕАД, за съответния месец и базова цена в размер на 180 лв. за мегаватчас за небитовите крайни клиенти, независимо в коя мрежа са присъединени.

Още: Ще има фалити: Хотелиери и ресторантьори искат компенсации за скъпия ток

Програмата е за целите на компенсиране на част от разходите за електрическа енергия на небитовите крайни клиенти в страната, с изключение на крайните небитови клиенти, за които вече се прилага Програма за компенсиране, одобрена от Министерският съвет с решение от 23.04.2024 г.  и последвалото изменение от 4 юли 2024 г.

Снимка: iStock

В мотивите, посочени в доклада на вносителите на проекторешението, се посочва, че от началото на месец юли 2024 г. се наблюдава тенденция за повишаване на цените на електроенергията на свободния пазар в България и региона. През месец юли 2024 г. на пазарния сегмент "ден напред" са постигнати рекордно високи цени на електроенергията за 19 юли 2024 г. цена в размер на 1705.72 лв. за 20 юли 2024 г. в размер на 1032.44 лв. , за 22 юли 2024 г. в размер на 1662.46 лв. Средната цена на електроенергията в България е третата най-висока в Европейския съюз, след тази в Унгария и Румъния, като дори превишава нивата на цените на традиционно скъпите пазари на електроенергия в Италия и Гърция. Очакванията за месеците напред са, че тези ценови нива ще се запазят, се посочва в доклада на комисията.

Още: Дават стотици милиони на фирмите, осигурили газ в Чирен през кризисната 2022 г.

Пари има

Служебният енергиен министър Владимир Малинов смята, че предложението за компенсация на бизнеса за цени на тока над 180 лева на мегаватчас може да бъде прието.

"Считам, че предложението, което е внесено от народните представители за проект на решение за компенсация на небитовите крайни потребители с определен праг от 180 лв. и компенсаторен механизъм, който е предвиден спрямо цената за ден напред, може да бъде изпълнено, има съответния финансов ресурс, който да бъде подсигурен за този период и в действителност то трябва да бъде съобразено с механизмите на европейско ниво за държавна помощ", каза Малинов при обсъждането на проекта на решение за предоставяне на помощ във връзка с цените на електроенергията на небитовите крайни потребители в Народното събрание.

По думите му програмата, която се предлага, е идентична с прилагани програми в предходни периоди. "Предвиденият срок в проекта на решението е 7-дневен, считам, че е изпълним. Започнали сме подготовка", посочи той и допълни, че на заседанието на Министерския съвет идната сряда ще предложат тази програма. "Ще положим максимално усилия да защитим правно, че този механизъм, който се предлага, не води до изкривяване на пазара, тъй като това е една мярка, която е справедлива. Предвижда се компенсацията да бъде еднаква, равна за всички небитови потребители, базирана на обективни обстоятелства, както и на един мегаватчас консумирана електроенергия.

Снимка: БГНЕС

Министърът припомни, че тази седмица в сряда по негов доклад Министерският съвет е приел решение, с което е продължена мярката за определяне на тавана на приходите и за второто шестмесечие за тази година, което, по думите му, ще даде възможност да бъде генериран допълнителен финансов ресурс, съответно по параграфите, предвидени в Закона за държавния бюджет за 2024 г., за да може да бъде приложена тази мярка, пише БТА.

Още: Удължиха програмата за компенсация на сметките за ток на училища и градини, църкви и читалища

"Безспорно от началото на месец юли се наблюдават изключително високи цени на електрическата енергия в определени части от пазарите на ЕС и българският пазар е един от засегнатите, тъй като нашите съседни пазари, имам предвид Гърция, Румъния, Унгария и частично Италия, се квалифицират с изключително високи цени на пазара за "Ден напред" и необосновани високи цени в определени часове - след 19:00 часа. Факторите, които влияят, са външни, независими от производствените мощности на българската енергетика, в частност на държавната такава", обясни министърът.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес