Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков: Има две пречки пред развитието на България, не е трудно да се види, че едната идва от изток

27 юни 2023, 10:55 часа • 1920 прочитания

Пред икономическото развитие на България има две основни пречки - едната е върховенството на закона, а другата са действия на външни фактори, които пречат на страната ни за пълна интеграция в структурите на ЕС и НАТО, като не е трудно да се види, че тези действия идват от изток.

Това посочи премиерът Николай Денков по време на встъпителната си реч, с която откри Софийски икономически форум, провеждан днес в София.

"За съжаление това, което виждаме в България е че има две много сериозни пречки това развитие да бъде реализирано. Едната е все още съществуващи проблеми с върховенството на закона и оттам не достатъчно сигурната икономическа среда. За мен е удоволствие да кажа, че все пак през последните седмици имаме сериозен напредък по това отношение, бяха приети няколко закона, които чакаме от години", каза Денков.

"Вторият проблем е не достатъчно ясно показваната, аргументирана позиция, спрямо пълната интеграция на България в структурата на ЕС и НАТО спрямо някои сантименти към източните ни съседи. Това което ние знаем е че тези два проблема всъщност са свързани. Част от нашето забавяне по отношението на интеграцията е свързано с действията на външни фактори, които се опитват да пречат на тази посока и не е трудно да се види, че те идват от изток.", заяви

Още: Денков. Денков: Ще си подам оставката, ако нещата не вървят. Не назначаваме само ние

По думите му, тези два проблема трябва да бъдат разглеждани заедно и да се опитаме да ги преодолеем, за да продължим с ясното си европейско развитие, така както ние сме убедени че трябва да се случи.

"Имаме такова политическо мнозинство. Това в което не трябва да се колебаем е да вървим по пътя, който сме избрали.", добави Денков.

Премиерът на България откри тазгодишното издание на Софийски икономически форум, събитие, организирано от Делфийския икономически форум, обединяващо на едно място икономическия и политически елит на страната.

Мартин Леков
Мартин Леков Отговорен редактор
Новините днес