Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делян Добрев: "Лукойл" се готвят да бягат

05 декември 2023, 14:39 часа • 4592 прочитания

"Лукойл“ пускат такова съобщение, защото се готвят да бягат от България. Това коментира пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев по повод загатнатото намерение на компанията за продажба на бизнеса у нас.

Още: "Лукойл": Обмисляме да се махнем от България

"В "Лукойл“ виждат, че цялата работа с руския петрол и износът на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат. Аз така го разчитам. Защото вчера еврокомисарят по финанси Макгинес е казала, че изключително силно приветства желанието да бъдат премахнати дерогациите. Тоест това вече не е само българска тема, но и общоевропейска", посочи той.

Схемата с дерогацията се разплита

"Цялата схема с дерогацията от последната година, година и половина започва да се разплита. Целият свят вижда, че от 15 млн. барела руски нефт преди войната, ние започнахме да купуваме по 45 млн. барела и то в режим на санкции. Къде отива това гориво ще бъде уточнено съвсем скоро, защото вече имаме имената на корабите, имаме техните дестинации в открито море, имаме корабите, на които са претоварвали, имаме и сателитни снимки къде са отивали тези кораби. Виждат, че историята започва да се разплита и затова пускат това съобщение – готвят се за бягане", смята Добрев.

Още: Асен Василев: Имахме изпреварваща информация за "Лукойл"

Според него в съобщението на "Лукойл" има заплаха, че в страната отново ще има протести и затваряне на магистрали, защото се казва, че ще започнат разговори със синдикатите и с работниците. 

Добрев цитира изказване на премиера Денков, според когото "Лукойл“ не е нарушил нито един европейски регламент и нито една митническа разпоредба, което според депутата от ГЕРБ е "изключително изумително", защото тази компания е руска и е от държава, поставена под санкции.

Кой ще е купувачът?

"Нямам никаква представа кой ще купи компанията, но в Италия при сделката за рафинерията на "Лукойл", купувачът беше една световно неизвестна компания, за която има съмнения, че е свързана с Русия, тоест може да се опитват и у нас да направят подобна сделка", усъмни се той. 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес