Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали новият лифт и разширението на ски зоната наистина ще спасят Банско?

06 февруари 2013, 20:08 часа • 13664 прочитания

Все още няма разрешение за строеж на нова ски зона и втори лифт в Банско и природен парк "Пирин", а в пореден опит да не се стигне до презастрояване млади скиори и сноубордисти избраха нестандартен начин да покажат, че природата трябва да се пази.

Младежите се събраха пред къщата-музей на Никола Вапцаров с посланието „Банско, обичаме ви!”. Те прочетоха стихове на поета, отправиха послания и показаха свои снимки от Пирин.

Мирното послание беше предшествано от писмо от жители на Банско, публикувано от Offnews. В него банскалии пишат, че протестите, които разтърсват града, са инспирирани от концесионера "Юлен" и има много хора, които не са съгласни с тезата, че само откриването на втори лифт и нова ски зона ще доведат до просперитет на града. В писмото се казва, че каузата за нови строежи се брани най-яростно от чиновници и общински служители, но не всички в Банско са съгласни с нея.

По думите на кмета на Банско Георги Икономов обаче хората в курорта са непреклонни. За тях строителството на ски съоръжения е свързано с оцеляването на техния поминък и бизнес. Компромис ще се търси този петък на среща между експерти, еколози и жители на града.

Междувременно "Нова телевизия" цитира официална статистика, според която нощувките в Банско и Боровец намаляват. Само за Банско този спад през 2011 спрямо 2010 година е почти 30%. В същото време има увеличение на легловата база и ръст при местата за нощуване. За Банско този растеж е 16 на сто.

Съдбата на втория лифт и на новата ски зона в Банско ще бъде решена след две седмици от експертите на екоминистерството. Позицията на природозащитниците подкрепят почти 5 хиляди души в онлайн петиция. Те искат запазване на действащия план за управление на Пирин, санкции за концесионера, заради заграбени - според тях - територии от парка и точна статистика за легловата база в курорта.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес