Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чрез своя компания "Газпром" иска Миков и Орешарски да променят енергийното законодателство

16 май 2014, 11:35 часа • 38506 прочитания

Председателят на Народното събрание Михаил Миков и премиерът Пламен Орешарски също са замесени в спорните промени в Закона за енергетиката, касаещи статута на морската част на „Южен поток”. Това оповестиха от Реформаторския блок.

На пресконференция днес от Реформаторите представиха поредното писмо по случая „Южен поток”. То е на Българския енергиен холдинг от 13 декември миналата година и има три приложения.

В приложение 3 на писмото има предложения за законодателни промени, отнасящи се за морската част на газопровода, направени от „Южен поток Транспорт”, в което „Газпром” има 50% дял. Според Реформаторите смисълът и логиката на това предложение са много близки до законопроекта, внесен от депутатите от БСП.

По думите на о.з. генерал Атанас Атанасов предложения на „Южен поток Транспорт” са оформени като готов законопроект, като дори е написано име на вносител – Михаил Миков. Следват мотиви, под които е сложено името на Пламен Орешарски като вносител. Очевидно е имало голямо колебание от кого да бъдат внесени промените, подчерта Атанасов. Законопроектът, който беше внесен от Таско Ерменков и Явор Куюмджиев можете да видите ТУК!

Атанасов отбеляза, че в предложението е записано: „Веднъж приети, предложените промени не следва да подлежат на задължително съобщение на Европейската комисия". Той попита защо ако текстовете са в интерес на страната ни и ЕС, трябва да се крият от нашите партньори.

За друг проблем алармира Димитър Делчев от изпълнителния съвет на „България за гражданите”. Той обясни, че предложените промени от страна на БСП, с които се изключва част от българското териториално море, представляват предаване на държавата ни на чужди интереси. Според Закона за вътрешните морски пространства 20 километра навътре в морето са територия на България и там действат български закони, стана ясно от думите на юриста.

Според Реформаторския блок скандалният законопроект има 3 ясни политически и икономически цели - засилването на зависимостта на България от Русия и поддържането на високи монополни цени на газа плюс парното у нас. Енергетиката ни да се управлява директно от Москва и единствено в полза на руския монополист („Газпром” – бел.ред.). И трето – противопоставя България на ЕС като умишлено възпрепятства възможността Съюзът да формира самостоятелна енергийна политика.

Реформаторите настояват за няколко неща: 1. Законопроектът, внесен от БСП, да бъде спрян незабавно, защото е в пряк ущърб с българските национални интереси. 2. Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да разкрие цялата кореспонденция по „Южен поток” и да отговори публично защо допуска намеса на чужда сила във вътрешните работи на България.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес