Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чобанов уверява, че КТБ вече не държи парите на половината държавни предприятия

26 февруари 2014, 20:00 часа • 46319 прочитания

Наредбата за концентрацията на парите на предприятията с минимум 50% държавно участие в различните банки вече е изпълнила предназначението си. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов, предават от Министерството на финансите.

За да докаже твърдението си, Чобанов даде за пример ситуацията след края на първото тримесечие на 2013 година. Тогава 50% от парите на държавните дружества са били в една банка, а сега процентът в същата банка е 17 на сто. Чобанов не посочи името на банката, но съгласно справка от различните министерства отпреди година това е Корпоративна търговска банка.

Според Чобанов вече няма финансова или кредитна институция, при която да има повече от 18% нетна експозиция на държавно предприятие. Нетната експозиция е разликата между влога му в дадена банка и взетите от банката заеми от самото предприятие. Изчисленията се правят в левове. Ако има повече от тези 25% в една финансова институция, то част от парите трябваше да се изтеглят, така че да спази наредбата, въведена от служебното правителство.

Чобанов уточни, че към края на миналата година над 85% от държавните дружества са приели или са в процес на приемане на вътрешни правила в съответствие с наредбата. Месец по-рано делът им е бил 76 на сто.

Според финансовия министър в сектор "Енергетика" нетната експозиция към банките е отрицателна, но въпреки това най-голямата нетна експозиция от 66%, наблюдавана към първото тримесечие на 2013 г., е намаляла до 21% в края на 2013 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес