Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЧЕЗ преговаря само с "Еврохолд" за българските си активи

16 април 2019, 19:20 часа • 4028 прочитания

Чешкото енергийно дружество ЧЕЗ е отказало да преговаря с "Индия пауър", което означава, че "Еврохолд" остава единствен кандидат за активите му в България. Това съобщиха от bTV, цитирайки чешкото издание "Лидове новини".

Оказва се, че от ЧЕЗ са отхвърлили офертата на "Индия Пауър". Миналата седмица пък електроразпределителното дружество прекрати и договора с "Инерком", след като компанията на Гинка Върбакова не получи разрешение от КЗК за придобиване на активите на ЧЕЗ.

От централата на ЧЕЗ в Прага са отказали да коментират темата, но по-късно "Еврохолд" потвърди новината.

В публикацията на "Лидове новини" се посочва, че все още не е ясно каква е офертата на "Еврохолд". Според източници на вестника обаче тя била по-добра от тази на "Индия Пауър", която неофициално е около 350 млн. евро.

Припомняме, в началото на април стана ясно, че от "Еврохолд" са отправили индивидуална оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. С това сагата около електроразпределителното дружество се заплете.

На 30 ноември 2018 г. изтече крайният срок за закупуване на електроразпределителната компания ЧЕЗ, но от Инерком бяха превели парите. Информацията бе от централата на компанията в Прага.

От компанията отказаха да дадат подробности какво ще стане, ако сумата не постъпи по сметката. Сроковете за разплащането са договорени между двете фирми през февруари.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви пред чешки евродепутат, че "при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата".

По искане на БСП в парламента бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ, която обаче завърши работа със заключението, че й е необходима още информация.

В рамките на скандала в българския политически живот по едно време беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов. След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес