Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на платината скача, търсенето ѝ през 2023 г. ще расте

30 декември 2022, 15:11 часа • 1967 прочитания

Цената на платината скача с над 20% от края на септември досега и тя е на път да отбележи най-доброто си тримесечие от 2009 г. насам, съобщава CNN, цитирано от БТА.

От 2019 г. насам Китай внася огромни количества платина, което води до ограничения при предлагането на добития ценен метал в останалата част от света, според Световния съвет за инвестиции в платина.

ОЩЕ: Revolut стартира функцията за търговия с платина и паладий

Базираната в Лондон организация очаква през 2023 г. да настъпи дефицит в предлагането на платина, като търсенето ще нарасне с 19 процента, а предлагането - само с 2%. Търсенето на платина в индустриалната сфера ще се увеличи с 10% в сравнение с 2022 г.

Прогнозите са, че ще продължи да се увеличава търсенето на ценния метал за нуждите на автомобилостроителната индустрия през идната година. В бижутерийния бизнес то се очаква да остане без промяна, се казва в съобщение до медиите на Световния съвет за инвестиции в платина.

Платината е повишила стойността си с 9% през 2022 г., по данни на Ройтерс, което я прави по-изгоден актив в сравнение с други ценни метали. Златото губи около 1% от стойността си, среброто се повишава с приблизително 3%, а паладият се понижава с 4%.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес