Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на петрола продължава да е в плен на ситуацията в Близкия изток

09 октомври 2024, 09:54 часа • 482 прочитания

Цената на петрола отново се покачи в днешната сутрешна търговия. Инвеститорите съпоставят ефектите от развитието на конфликта в Близкия изток и очакванията за спад на търсенето на суровината, пише Ройтерс.

Цените 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 22 цента или 0,3 на сто до 77,40 долара за барел.

Още: Цената на петрола претърпя най-рязката седмична промяна от близо година

Американският лек суров петрол се покачи с 14 цента до 73,71 долара за барел.

Петролните котировки паднаха с повече от 4 на сто през предходната сесия късно снощи заради информацията за евентуално прекратяване на огъня между ислямистката групировка "Хизбула" и Израел. Пазарите обаче остават предпазливи по отношение на потенциална израелска атака срещу петролната инфраструктура на Иран.

Още: На фона на израелска атака: Официални представители на Катар пристигнаха в Бейрут (ВИДЕО)

"Ежедневната дилема на "заглавията от Близкия изток", движещи се като махало между "преговорите за прекратяване на огъня" и "по-нататъшната ескалация на атаките" отвлича вниманието на инвеститорите от реалността (...) Петролните пазари се движат от слуховете и се отдалечават от реалните основи, които трябва да имат значение", коментира ситуацията Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

Що се отнася до търсенето, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт (API), запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с близо 11 милиона барела през миналата седмица, далеч над очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс. Запасите от горива обаче са намалели през същата седмица.

Снощи американската Администрация за енергийна информация (EIA) понижи прогнозата си за ръста на глобалното търсене на петрол през 2024 г., с 20 000 барела на ден до общо 103,1 милиона барела на ден, поради по-слабото промишлено производство в САЩ и Китай.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес