Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на горивата и продажбата на "Лукойл Нефтохим": Нищо ново на Източния фронт

16 октомври 2024, 08:04 часа • 5845 прочитания

Цената на горивата зависи от търсенето и предлагането, не на първо място от всяка регионална война. Това заяви Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива.

По думите му, пресен пример е Израел – за дни фючърсите на петрола са скочили и после е почнало връщане назад. Затова и той настоя, че на първо място е съотношението търсене – предлагане.

Още: Търсенето в САЩ и Китай определи цената на петрола

Според Хаджидимитров, има доста по-ниски цени в България в Русенска област – заради търговията на горива с Украйна, само че България вече е доста назад в този износ към Украйна, първото място е за Полша, следвана от Румъния. Цялата ситуация обаче влияе регионално в България. Според специализирания сайт fuelo.net, средната цена на дизела е 2,47 лв., а средната цена на бензин А95 е 2,49 лв. Но по вериги средната най-ниска цена е 2,21 лв. на литър, като най-ниската засечена цена е на бензиностанция в Разград – 2,19 лв. за литър, докато за Русе първата най-ниска цена в статистиката на fuelo.net е 2,28 лв. на литър.

Специално за пропан-бутана, Хаджидимитров обясни, че през есента е нормално цената да се увеличи, заради използваните суровини. Цената е около 1,17 – 1,25 лева на литър. Той счита, че пазарът на горива в България сега е спокоен.

Още: "Нещата вървят гладко": Шефът на Българската петролна и газова асоциация за търсенето на неруско гориво

Бургаската рафинерия - бизнес размисли

Хаджидимитров е убеден и, че в момента рафинерията "Лукойл Нефтохим" преработва неруски петрол. Не се чува в момента и да има оферти да бъде купена – имаше американски интерес и натиск, но нищо конкретно, каза той пред БНТ. Икономически, не политически е въпросът – кой какво ще плати, добави Хаджидимитров.

Присъства и слуша – колкото и да мисли за държавата, повече трябва да мисли за компанията, да се развива и да плаща данъци. Така накратко коментира Хджидимитров темата с държавния представител в "Лукойл Нефтохим" и какво прави той: При слухове за бъдеща продажба: Кабинетът опитал да смени държавния представител в "Лукойл Нефтохим"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес