Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цели 10 г. "Юлен" не е плащало екотакса за концесията в Пирин

25 октомври 2018, 17:09 часа • 3937 прочитания

В продължение на десет години - от 2005 до 2015 г., концесионерът на ски зоната над Банско - "Юлен" АД, не е плащал дължими такси по Закона за защитените територии. Това се разбира от решение на Окръжния съд в Благоевград, в който фирмата е осъдена да плати само част от дължимите такси, тъй като останалите са били погасени по давност заради бездействието на държавата, пише "Капитал".

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

През април 2015 г. тогавашният екоминистър Ивелина Василева завежда иск срещу концесионера, с който претендира за неизплатено концесионно възнаграждение от 2005 до 2013 г. в размер на 88.7 хил. лв., което заедно с неустойките, ДДС и лихвите е общо 178 хил. лв.

Става дума за допълнителни 5% върху концесионната такса, която концесионерът трябва да плати и които отиват в Националния фонд по опазване на околната среда.

Делото е заведено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда пред Софийския градски съд в началото на април 2015 г. През март 2017 г. съдът стига до заключението, че казусът е подсъден на Окръжния съд в Благоевград, прекратява делото и го изпраща там.

През септември 2017 г. Окръжен съд - Благоевград, приема, че екоминистерството не може да е страна в процеса, тъй като не е титуляр на вземането, и прекратява делото по отношение на ведомството.

След две заседания - през октомври 2017 и октомври 2018 г., искът на държавата срещу "Юлен" е уважен, но само частично. Съдът приема, че дължимата такса има характер на периодично плащане и за нея важи т.нар. кратка давност от три години, което означава, че голяма част от претендираните от държавата суми (от 2005 до 2010 г.) са погасени.

В крайна сметка от целия иск срещу концесионера за 178 хил. лв. са уважени 52.9 хил. лв., като държавата трябва да плати на "Юлен" и 3 хил. лв. разноски върху отхвърлената част от иска.

Още подробности по казуса прочетете ТУК.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес