Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България в топ 10 по поскъпване на хляба в ЕС

19 септември 2022, 17:53 часа • 3048 прочитания

През последната година стоки и услуги поскъпнаха значително навсякъде в Европа. Основна храна като хляба също не прави изключение. Средното поскъпване на хляба в Европейския съюз за последната година възлиза на 18%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат към края на месец август.

Поскъпването в България е два пъти по-високо спрямо средното увеличение за ЕС, което поставя страната ни в топ 10 по скок на цената на хляба спрямо всички останали страни членки.

Хлябът в България е поскъпнал с 29% на годишна база към края на месец август, сочат данните. Това отрежда на страната ни осма позиция в ЕС.

Инфлацията в ЕС през август надскочи 10%, в България е още по-висока

Лидер по скок в цената на хляба е Унгария, където поскъпването достига цели 65.5% за година, следвана от Литва (33.3%), Естония (32.2%), Словакия (32.2%), Хърватия (31%), Латвия (30.4%), Полша (30.4%) и България (29%).

Данните показват, че хлябът е поскъпнал най-много предимно в страните от Централна и Източна Европа.

Най-слабо годишно повишение в цената на хляба се наблюдава във Франция (+8.2%), Нидерландия (9.6%), Люксембург (10.2%), Австрия (Финландия (12%), Малта (13.2%), Италия (13.5%) и Белгия (13.75).

Германия, най-голямата европейска икономика, отчита скок в цената на хляба в размер на 17.5% на годишна база.

Проучване: Поевтиняването на хляба е много далеч от обещаното и очакваното

Поскъпването на хлебните изделия в съседните Румъния и Гърция възлиза на съответно 25.2% и 22.8% на годишна база през август.

Поскъпването на хляба се дължи на инвазията на Русия в Украйна, която значително разтресе световните пазари, тъй като двете страни са основни износители на зърнени култури, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове, отбелязват от Евростат. Данните за инфлацията при хляба са на база хармонизирания индекс на потребителските цени.

Още: Може ли България да се изхранва без внос?

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес