Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България получи добри оценки от две големи кредитни агенции, но и предупреждения

02 юни 2018, 09:17 часа • 3804 прочитания

Добри новини донесе тази нощ що се отнася до позицията на две от трите най-големи кредитни агенции в света по отношение на българската икономика.

Standard & Poor's (S&P Global Ratings) повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Дългосрочният и краткосрочен кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута се потвърждават на 'BBB-/A-3'.

Оценката идва като потвърждение, че има подсилване на фискалните и външните буфери. Анализаторите от S&P Global Ratings очакват стабилния икономически растеж да продължи и дават растеж за тази година от малко под 4%, както и безработица от 5,8% плюс инфлация от 2%. За тази година прогнозата на S&P е за БВП от 105 млрд. лева, а тенденцията е за растеж от средно 6 млрд. лева за всяка от следващите три години напред.

Нетният държавен дълг ще продължи да намалява през 2018 г., за четвърта година поред. Външната задлъжнялост е оценена като ниска и текущата сметка ще остане на излишък. От агенцията изразяват очакване, че продължителността на политиката ще бъде гарантирана дотогава, докато управляващата коалиция e стабилна.

S&P Global Ratings посочва, че би повишила кредитния рейтинг на България през следващите 12-24 месеца, ако отчете по-голямо намаляване на необслужваните кредити в банковия сектор и нормализиране на процеса на отпускане на кредити (бел. ред. - именно тези фактори, особено заемите към свързани лица, са сочени от редица външни институции като проблем за българската икономика и заради това ЕЦБ изрично иска България първо да влезе в Банковия съюз и едва след това да бъде пусната в чакалнята на еврозоната), съчетано с допълнителен прогрес от нарастване на кредитирането за подпомагане на икономическия растеж. Негативни кредитни действия биха възникнали и в случай на рязко поскъпване на реалния ефективен валутен курс, което би довело до загуба на конкурентоспособност и влошаване на външната позиция на страната.

От своя страна Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB’ в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва “F2”.

Агенцията посочва, че икономическият растеж в страната надхвърля отчетения за държавите в категорията ‘BBB’. През 2017 г. българската икономика нарасна с 3,6% в реално изражение. За сравнение, средният растеж на икономиките от същата рейтингова група е 3,3%. За настоящата година Fitch очаква растежът да се ускори до 3,7%, преди да се забави до 3,4% през 2019 г. Основен двигател ще е вътрешното търсене, като повишението на потреблението на домакинствата ще се подкрепя от положителната динамика при заетостта и заплатите, както и подобреното доверие на потребителите. Частните и публичните инвестиции също се очаква да се ускорят, предвид напредването на изпълнението на европейските програми, благоприятните финансови условия и подобрената бизнес среда.

Ключов фактор в подкрепа на рейтинга е силната фискална позиция на страната. През последните две години, бюджетният баланс бе на излишък, съответно 0,2% и 0,9% от БВП през 2016 и 2017 г. Fitch очаква през 2018 г. и 2019 г. бюджетният резултат да остане положителен, средно в размер на 0,1%, което е по-ниско от правителствените цели и отразява очакванията на агенцията за по-високи разходи, свързани с усвояване на фондовете от ЕС и финансиране на приоритетни области.

Във външния сектор Fitch също отчита по-доброто представяне на България спрямо страните от съответната рейтинг група. За 2018-2019 г. те очакват текущата сметка да остане положителна (1,9 % от БВП), докато средно за другите страни прогнозата им е за дефицит от 0,7 % от БВП. В допълнение, България има по-силна позиция на нетен външен кредитор (15,9 % от БВП през 2017 г.) спрямо медианата за другите страни (3,5 % от БВП).

За банковия сектор, подобно на S&P, и Fitch предупреждава, че нивото на необслужваните кредити остава високо - 14,8% в края на 2017 година, като все пак има подобрение спрямо края на 2016 година, когато е било 18,3%! Все пак оценката на Fitch е, че банковият сектор на България е стабилен. Агенцията очаква ситуацията що се отнася до стабилността да не се промени скоро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес