Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България подписа 10-годишен договор с канадска корпорация за доставка на уран за ядрено гориво

20 април 2023, 21:48 часа • 3446 прочитания

Един от най-големите доставчици на ядрено гориво в света, канадската корпорация "Камеко" (Cameco) е подписала с България 10-годишен договор за доставка на естествен уранов хексафлуорид, (така нареченият UF6), за да отговори на пълните изисквания на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщава компанията на официалната си страница.

"Това е първото споразумение на "Камеко" за доставка на уран за гориво за ядрения енергиен сектор на България", посочи президентът и главен изпълнителен директор на компанията Тим Гицел.

"Много сме доволни да добавим още един пазар към глобалното търговско портфолио на "Камеко" и да разширим нашия принос към страни като България, които се стремят да подобрят енергийната си сигурност, като същевременно потвърждават ангажимента си към безвъглеродната ядрената енергия за постигане на целите си в областта на климата", добавя той.

Според споразумението, което има срок на действие до 2033 г., "Камеко" ще достави на страната ни приблизително 2,2 милиона килограма уран, предаде БТА. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес