Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за стотици милиони заради едностранното спиране на доставките

16 май 2024, 12:21 часа • 3999 прочитания

"Булгаргаз" ще съди руската компания "Газпром Експорт" за 400 млн. евро заради прекратените доставки на газ за България през 2022 г. Това съобщи на брифинг министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решението и ще претендира за претърпени вреди. "Газпром" спря доставките в края на април 2022 г., два месеца след началото на войната в Украйна.

Още: Гърция съди "Газпром" за високи цени

На "Газпром експорт" е даден срок от 1 месец да уреди доброволно претенцията. Ако не бъде постигнато съгласие, ще бъде заведено арбитражно дело в Париж.

Споразумението с "Боташ"

Министър Малинов съобщи още, че е проведен търг за доставка на втечнен природен газ на терминалите в Турция по споразумението с "Боташ", а 13 компании са заявили интерес.

Десет от тях са подали оферти и след извършване на класиране, доставчик на втечнен природен газ от несанкционни държави за месец юни ще бъде турската компания "Боташ", посочи Малинов. И допълни, че турската компания ще направи отстъпка от 11 млн. евро за България през месец юни.

"В рамките на днешния ден мениджмънтът на "Булгаргаз" ще обяви тръжни процедури за продажба на капацитет", каза още Малинов.

Цената на тока

Малинов увери, че АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, което предвижда повишение на цената на тока за бита с 30% от 1 юли. Вместо него ще бъде внесено друго заявление.

Според него новото заявление няма да предвижда такъв ръст в цената. Разходите на централата ще бъдат оптимизирани, без това да поставя под въпрос сигурната й работа, увери Малинов.

Той съобщи и че правителството ще компенсира дефицита във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който вече надхвърля 430 млн. лв., за да не се налага заради него да се повишава цената на тока за бита.

Още: Смениха ръководството на "Булгаргаз"

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес