Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП се мъчи да ми ограничи правата заради ВЕИ таксата, твърди президентът

14 януари 2014, 10:30 часа • 24917 прочитания

БСП опитва да ограничи правата ми по Конституция. Това заяви президентът Росен Плевнелиев във връзка с поредния дебат - този път относно решението му да сезира Конституционния съд заради 20-те процента данък върху ВЕИ-тата.

"Какъв в проблемът? Прави се опит да се отнемат мои демократични права. Активизира се пропагандната машина с цел да се противопостави на елементарното демократично право на президента да попита КС за нещо. Надявам се КС да вземе своето мъдро решение", заяви Плевнелиев в Китай, предаде 24 часа.

„От БСП трябва да са ми благодарни, че съм президент на добрия и прозрачния бизнес климат в България и за това, че се боря да има елементарна откритост и прозрачност в действията на българската администрация и държава, когато става въпрос за подкрепа на инвестициите. Защото истината е, че няма как да мотивираме чуждестранните инвеститори да работят в България, когато от днес за утре, под масата и без никаква обосновка ние променяме такси. Но истината е, че от БСП трябва да се замислят какво се прави за демокрацията и надграждането на демократичните институции в България, с оглед на най елементарното конституционно право на държавния глава да попита-най висшата държавна институция - Конституционния съд", каза още президентът.

Думите на Плевнелиев дойдоха като отговор на твърдение на Борислав Цеков пред БГНЕС, че с това си решение президентът защитава олигархични интереси. В доста от медиите на Нова българска медийна група, която е собственост на Ирена Кръстева, новината за сезирането на КС беше представена със заглавия като "Плевнелиев удари рамо на ВЕИ олигарсите".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес