Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броят на фалиращите бизнеси в ЕС продължава да нараства

17 ноември 2022, 14:01 часа • 1700 прочитания

Фалитите на фирми в Европейския съюз нарастват значително през третото тримесечие на тази година, докато регистрациите на нови компании отбелязва скромен ръст.

Фалитите на фирми в ЕС се увеличават с 16.3% през третото тримесечие спрямо преходния тримесечен период на тази година, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Това е пето поредно тримесечие на ръст в броя на подадените заявления за изпадане в несъстоятелност. За последно бе отчетен спад през второто тримесечие на 2021 година, когато фалитите намаляха с 9.6% спрямо първите три месеца на разглежданата година.

На фона на това, регистрациите на нови бизнеси в ЕС нарастват с 2.6% на тримесечна база в периода юли-септември тази година. Това се случва след минимални понижения в броя на новите фирми, отчетени през първите две тримесечия на 2022 година.

Регистрации на нови бизнеси (синята скала) и фалитите на фирми (червената скала) нарастват в ЕС през третото тримесечие;   Източник: Евростат

През третото тримесечие регистрациите на нови фирми се увеличават най-вече в индустрията (+8.1%), сектора на информацията и комуникацията (+2.3%) и в транспорта и складовата дейност (+1.8%).

Броят на регистрираните нови бизнеси през първите три тримесечия на 2022 година е по-висок спрямо предепидемичния период на 2019 година. Спрямо третото тримесечие на 2019 година, регистрациите на нови фирми през същото тримесечие на тази година нарастват с 6.2%.

В кои сектори фалитите са най-много?

През третото тримесечие на тази година само в един икономически сектор се отчита спад в броя на декларациите за фалит – транспорт и складова дейност, където фалитите намаляват с 5.4% спрямо второто тримесечие на годината. Най-сериозен скок на фалитите се наблюдава в секторите на услугите за настаняване и хранене – ръст от цели 24%, финансови и застрахователни дейности (+17.8%) и индустрия (+16.2%). Фалитите в сектора на информацията и комуникацията нарастват с най-нисък темп – ръст от 1.6%.

Най-големият спад в броя на фалитите през третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2019 година се отчита в секторите на строителството, индустрията и информацията и комуникацията.

Още: 53% от фирмите у нас имат нула персонал 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес