Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Браншовият съюз на хлебарите: Ако замразяването беше вредно, веднага щяхме да изхвърлим хладилниците си

09 юни 2016, 15:47 часа • 1017 прочитания

В хлебопроизводството се ползват модерни технологии като замразяване, които са алтернатива на химизацията на хляба. Това заяви Мариана Кукушева, председател на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По отношение на това какво качество хляб консумира българинът, предвид извода на Института за икономически изследвания (ИИИ) към БАН за замразени заготовки, Кукушева заяви пред "Фокус", че става въпрос за грешка. "Стана ясно, че един професор се е объркал, за което той се извини вчера публично", каза тя.

"В момента в хлебопроизводството се ползват модерни технологии като замразяване, които са алтернатива на химизацията на хляба”, подчерта Кукушева. По думите ѝ пазарът търси свежа, прясна и ароматна храна.

"Единственият начин храната да бъде предложена на клиента като прясна и ароматна е замразяване. Ако технологиите на замразяване са вредни за човешкото здраве, първото нещо, което ще направи всяко домакинство е да изхвърли хладилниците и фризерите от домовете си”, добави председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

След изнасянето на данните на ИИИ доц. Огнян Боюклиев от икономическия институт уточни пред Нова телевизия: "Информацията е малко преиначена. Буквално думите ни бяха, че около 22% от хляба е от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Последните са под 0,002%. Става въпрос за скъпи и вкусни хлябове и не е проблем, защото това не е месо".

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес