Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов увери, че държавата продължава да настоява за корекция на Пакет "Мобилност"

17 юни 2020, 12:17 часа • 1676 прочитания

България е твърдо против текстовете в Пакет "Мобилност" за връщането на превозните средства в държавата по установяване в срок от 4 седмици и невъзможността да се ползва седмичната почивка на охраняем паркинг в превозното средство. В това увери дошли на среща превозвачи премиерът Бойко Борисов.

В хода на срещата бяха обсъдени и текстовете, свързани със задълженията на шофьора да се връща в държавата по регистрация, без да се отчита правото му на избор, както и неясноти около прилагането на текстовете за командироването им, които пречат на нормалното функциониране на пазара. "Убедени сме, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да запазят конкуренцията в транспортния сектор на Европа, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция", заяви Борисов.

Към този момент ресорната комисия в Европейския парламент отхвърли предложенията на България и другите периферни страни на ЕС по Пакет "Мобилност". С тях българските евродепутати и техни колеги от други шест държави настояваха за отпадане на текстовете за задължителното връщане на камионите в страната по регистрация на определен период от време, както и за ползването на седмичните почивки от водачите.

Гледането на пакета в Европейския парламент е насрочено за 8 юли, когато ще бъдат обсъдени и допълнителните предложения за промени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес