Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божидар Данев: Изборите не са добри за бизнеса, все трябва да учим правителствата

02 юли 2014, 09:00 часа • 18501 прочитания

За голямо съжаление политическата култура на политиците ни е много ниска и изборите не са добри за бизнеса. При Бойко Борисов се смениха 40 хил. души в администрацията, при Орешарски – около 25 хил. души. Тъкмо бизнесът успее „да обучи” правителството и то се смени, оплака се председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Много съществен проблем е и бюджетът – няма чуждестранни инвестиции заради политическата криза. Нека да увеличим БВП и доходите и тогава да говорим за увеличение на заплатите, призова Данев. Не си спазваме законите, начело с политическия елит – вижте например как всички в парламента пушат. Е как искаме тогава добър живота, попита той.

Никога не съм твърдял, че някой е теглил по заповед пари на държавни предприятия от КТБ. Лесно обаче може да се проследи това от БНБ, защото имаме нарушена ликвидност на голяма банка, заяви Данев.

Мисля, че ако има такова нещо, БНБ трябва да каже. Във всички случаи такива действия не са полезни за българската икономика. Защото сега има институции и фирми с блокирани средства, което е драматично – това е един месец, подчерта Данев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Председателят на БСК одобри решението да се прехвърли ликвидност от едни банки към изпадналите в затруднения КТБ и ПИБ.

Не е достатъчно това, което предлага БНБ като закони – направо да връщаме член 1 от Конституцията, иронизира Тихомир Безловски законодателната инициатива на Централната банка. За банки не се пише лесно – но в крайна сметка можем да видим стотици текстове, които не са изрядни спрямо закона и нищо не се е случило за финансовата система, добави експертът.

Не мисля, че президентът трябва да бъде натискан за избора на служебен премиер. За мен трябва да разбира повече от финанси, а не от политика, каза Безловски. И трябва да е отдалечен еднакво и от парламента, и от президентската институция, добави Данев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес