Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНБ с нови мерки за реформа на банковия сектор

08 април 2016, 20:01 часа • 3979 прочитания

На проведено днес (8 април) заседание Управителният съвет на БНБ разгледа напредъка по Плана за реформиране и развитие на банковия надзор. Планът описва приоритетните дейности и сроковете за тяхното изпълнение през тази и следващата година.

От БНБ обявиха, че планират да създадат вътрешен консултативен съвет по изготвянето и прилагането на надзорни мерки в банковия сектор. Централната банка възнамерява да увеличи и инспекционните екипи за банковия сектор, става ясно от мерките, заложени в плана. Именно вътрешната организация на управление "Банков надзор" беше посочена на 5 октомври от БНБ като слабост, заради която няма достатъчно качество на контролната дейност върху банките. Затова всяка година ще се извършва и вътрешен одит за спазването на правилата и процедурите за надзорната дейност. Резултатите от проверката ще се отчитат пред Управителния съвет на БНБ.

Планът в подробности

Реформирането и развитието на банковия надзор са основен приоритет в частта за незабавните мерки от програмата за управление на БНБ. Това е мотивирано както с необходимостта от адекватен отговор на кризата с КТБ, която разкри сериозни слабости в надзорната функция на БНБ, така и с реализирането на целта за привеждане на надзорни практики във възможно най-пълно съответствие с актуалния международен стандарт, какъвто са Базелските основни принципи за ефективен банков надзор от 2012 г.

Планът е резултат от близо едногодишен процес, който включваше основно два етапа: вътрешен анализ и оценка на процедурите и практиките на управление „Банков надзор“ и независима външна оценка на ефективността на банковия надзор в България, изготвена от екип на МВФ и Световната банка.

Анализът и оценките показват, че степента на съответствие на нашите надзорни практики с Базелските принципи е незадоволителна. От общо 29-те критерия по 9 е констатирано съответствие, по 12 – съответствие в голяма степен, и по 8 – несъответствие в голяма степен, пише в документа.

Планът предвижда да се създаде нова дирекция „Преструктуриране на банки“ извън управление „Банков надзор“, както и конкретизиране на изискванията и процесите на изготвяне и одобряване на планове за възстановяване. Подчертава се и необходимостта от установяване на правила и процедури за предприемане на мерки за ранна намеса. С промени в закона се предлага БНБ да може да освобождава не само на членове на ръководни и надзорни органи на банки, но и ръководен персонал.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес