Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 200 хиляди души все още са без ток

27 ноември 2023, 16:00 часа • 1115 прочитания

Близо 200 хиляди души в цялата страна продължават да са без ток, съобщава БНР. Малко повече от половината от тях са на територията на Северозападна България, захранвана от "Електрохолд". Най-засегнати са София област, Ловеч, Плевен, Монтана и Враца.

Още: Аварийно е спрян токът в четири софийски района

Общо 444 са населените места в Североизточна България, които също нямат електрозахранване. Немалка част от тях са разположени далеч едно от друго, а достъпът до тях е затруднен или дори невъзможен все още, съобщават от "Енерго Про".

В югоизточната част на страната без ток са отделни малки села около Котел и във високата родопската част на Пловдивска област, посочват от ЕВН, които обслужват района.

Още: Опече си работата: Когато снегът спре тока, идваш в енергото със скара (ВИДЕО)

И трите енергодружествоа са мобилизирали допълнителни групи, за да отстранят авариите.

Къде е обявено бедствено положение?

Заради усложнената обстановка е в сила бедствено положение в област Разград, общините Крушари и Добричка, община Криводол и частично в община Враца, община Омуртаг, община Вълчи дол, както и в Силистра, Главиница, Дулово. Удължено до 11 ч. утре е бедственото положение в община Кубрат.

Нормализира се обстановката в Търговищко, основните пътища са отворени, но има много населени места без електрозахранване, както и села без вода.

В 45 населени места от област Силистра няма изцяло ток, а в други 17 частично. Около 20 000 са абонатите, които повече от 24 часа са без ток.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес