Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 1 600 нарушения на работодатели, спрямо работници, във Варна

27 юли 2019, 15:31 часа • 2724 прочитания

Близо 1 600 нарушения са констатирали служители на Инспекцията по труда от началото на юни досега във Варна., предаде "Фокус". Информацията е посочена от инженер Иван Иванов - директор на Дирекция „Инспекция по труда“ в морския град. По думите му, през периода са извършени около 400 проверки на територията, за която отговаря структурата. Близо 180 от тях са били в сезонни туристически обекти.

„Нарушенията, констатирани за този период от близо два месеца са точно 1 574, като почти по равно се разделят между безопасност на труда и трудови правоотоношения, като вторите вземат лек превес. Такива са например проблени със заплащането и работното време“, заяви Иванов. Директорът на звеното допълни, че са установени и 40 случая на хора без трудов договор, като Инспекцията по труда е предприела съответните принудителни и административни мерки, включително и търсене на наказателна отговорност спрямо работодателите, допуснали лица без трудови договори в своите обекти.

Инженер Иванов обобщи, че констатираните нарушения през 2019 г. спрямо миналата година, са със 105 повече за същия период. По отношение на случаите на работници без трудов договор той допълни, че подобни случаи през 2012 г. и 2013 г. техният брой е бил между 90 и 100. „Ето към днешна дата те са само 40. Това не, че ме успокоява. Бизнесът продължава все още да генерира нарушения, но те са намалели над 50% дори 60%, спрямо това, което е било в годините назад", отбеляза директорът.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес