Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бизнес активността в еврозоната остава слаба

24 октомври 2024, 13:15 часа • 255 прочитания

Икономическата активност в еврозоната остава през октомври на негативна територия, макар и да доближава нивото на стагнация, тъй като спада търсенето както от страните членки на региона на единната валута, така и от чужбина, а фирмите увеличиха слабо цените. Това показват предварителните данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Hamburg Commercial Bank, цитирано от Ройтерс.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши слабо през октомври до 49,7 пункта от септемврийското 7-месечен дъно в 49,6 пункта, но за втори пореден месец остава под важното ниво от 50,0 пункта - водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността.

Индексът на новите бизнес поръчки също нарасна символично до 47,8 от 47,7 пункта.

Още: Рязко забавяне на икономическата активност в еврозоната

"Еврозоната е заседнала в коловоза"

"Еврозоната е заседнала в коловоза", като икономиката се свива незначително за втори пореден месец. Продължаващият спад в производството се балансира най-вече от малки печалби в сектора на услугите", посочи Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

Индексът, определящ активността в промишлеността, нарасна до 45,9 от 45,0, пункта, достигайки 5-месечен връх, но остава далеч от важното ниво от 50 пункта, докато индексът в сферата на услугите се понижи до 8-месечно дъно от 51,2 пункта спрямо 51,4 пункта месец по-рано, макар и да остава в територията на експанзия.

Индексът PMI, измерващ промишленото производство, нарасна до 45,5 от 44,9 пункта, но въпреки това оптимизмът за предстоящата година намалява, като индексът на бъдещата продукция спадна до 12-месечно дъно от 52,3 спрямо 53,6 пункта през септември.

Още: Спадът в бизнес активността на еврозоната е по-голям от очакваното

Компаниите отговориха на по-ниските натоварвания с поръчки, като намалиха заетостта до най-ниско ниво от близо четири години.

Германия и Франция отново бяха основните източници на слабост в еврозоната, като през октомври отбелязаха по-нататъшно значително намаляване на бизнес активността.

Германия 

Общият PMI индекс на бизнес активност в Германия се повиши слабо до 48,4 пункта от 47,5 пункта през септември (7-месечно дъно), но остава трайно под важното ниво от 50 пункта от юли насам. Немският промишлен PMI индекс остава силно в негативна територия, въпреки че се повиши през октомври до 42,6 от 40,6 пункта месец по-рано.

Добра новина е изненадващото ускоряване на активността в сферата на услугите на водещата европейска икономика, като съответният PMI индекс се повиши до 51,4 от 50,6 пункта през септември. Това е най-солидния растеж в сектора на услугите от юли насам и трайното задържане на индекса над нивото от 50,0 пункта за осми пореден месец.

Франция

В същото време обаче общата бизнес активност във Франция задълбочи своя спад, като съответният PMI индекс се понижи до 47,3 от 48,6 пункта месец по-рано, задържайки под 50 пункта за втори пореден месец.

Промишленият PMI индекс на Франция спадна леко до 44,5 от 44,6 пункта при по-рязко влошаване на индекса в сферата на услугите - до 48,3 пункта от 49,6 пункта през предходния месец.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес