Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш зам.-министър на Станишев поиска капитализъм за цената на тока

28 септември 2021, 08:03 часа • 3678 прочитания

Нито КЕВР, нито правителството може да намаляват цената на тока. Могат да се вземат облекчаващи мерки. Това каза енергийният експерт Васко Начев.

Според него, не трябва първо да гледаме КЕВР. Първата му критика е "сбърканата европейска политика”, който посочи главоломното увеличение на цените на въглеродните емисии – вече 63 евро на тон. „Зад зеления параван има много мощни корпорации, хедж фондове – тях не ги интересува природата, тях ги интересуват само парите”, категоричен беше Начев пред bTV.

Явор Куюмджиев, който беше зам.-икономически и енергиен министър в правителството на Сергей Станишев (Тройната коалиция), извади графика, според която цената на тока е втората най-ниска в ЕС, но нивото е два и половина пъти повече, отколкото сме свикнали. Той посочи като „щастлива случайност” липсата на изцяло свободен енергиен пазар, както и наличието на АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица Изток”. „Както обикновено, невършейки нищо, попадаме в добра ситуация”, обобщи Куюмджиев.

Цената на електроенергията не се вдига колкото трябва, НЕК служи като буфер и това може да продължи, докато не фалира (бел. ред. - НЕК е в технически фалит и то отдавна, но не може да фалира, защото няма закон за това). Затова решението е битовите потребители да излязат на свободния пазар, заяви Куюмджиев, след като изрично беше казал, че точно защото битовите потребители сега не са на свободен пазар са опазени от по-високи сметки, които се плащат в Европа.

"Когато пазарът не ни кефи, държаво - помагай", описа картинно нещата Куюмджиев. За него бъдещето на България и ЕС е атомна енергетика и зелена енергия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес