Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш зам.-директор на ИАНМСП контрира твърдения за нередности в НИФ

21 септември 2017, 11:57 часа • 2806 прочитания

"Официалното прессъобщение на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия ‎‎(ИАНМСП), което е източник на информация за тези публикации, съдържа редица неистини и като бивш заместник-изпълнителен директор до 24 август 2017 г. смятам за мой дълг да изясня фактите, каквито са, за да не се спекулира повече с името ми и с интересите на участниците в проектите, финансирани от Фонда". Това пише в свое отворено писмо бившият зам.-изпълнителен директор на ИАНМСП Никола Стоянов. Той визира скандала, заради който сегашният изпълнителен директор на ИАНМСП Мариета Захариева иска спиране на процедурата по одобрение на проекти по осма сесия на Националния иновационен фонд (НИФ).

В писмото си Стоянов посочва, че било пълна лъжа, че е освободен от ИАНМСП заради сигнали за нередности в НИФ. По думите му, до датата на освобождаването нямало нито един постъпил сигнал за нередност. Доказателство за това бил официалният протокол от последното заседание на Управителния съвет на НИФ от края на април, 2017 година, където изпълнителният директор на НИФ г-жа Мариета Захариева твърди, че е получила сигнали, но след като председателят и останалите членове на УС я подканиха да ги покаже, стана ясно, че такива няма.

"Същевременно, искам да подчертая, че изпълнителният директор на ИАНМСП оттегли всички възложени ми пълномощия още през февруари, когато техническата проверка на проектите тепърва стартира. Фактически, тъй като не съм имал каквито и да е права, няма как да нося отговорност за действията или бездействията на изпълнителния директор", казва още Стоянов.

На осмата сесия на НИФ е имало 192 кандидати и е утвърден списък с 60 независими оценители. "Въпреки че гражданските договори на външните оценители са оформени и съгласувани на всички нива в агенцията и подписани от самите тях още в началото на февруари, те не бяха подписани от изпълнителния директор и до ден днешен не са. Съответно, не са разплатени и одобрените им по правилата на процедурата хонорари за вече извършената до края на април работа", посочва Стоянов. И предупреждава, че рискът от загуба на 5 млн. лева за 9-тата сесия на НИФ е огромен, заради забавянето по 8-ма сесия.

Никола Стоянов е категоричен, че ще търси правата си в съда за "клеветите по негов адрес".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес