Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш конституционен съдия и депутат от ГЕРБ ще гласува против закона за хазарта на Валери Симеонов

20 януари 2020, 12:18 часа • 18247 прочитания

Депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, който е бивш конституционен съдия, се обяви категорично против законопроекта на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. Той заяви, че няма да подкрепи предложенията на колегата му от "Обединени патриоти", а ще гласува според Конституцията и по съвест. Марков допълни, че Бойко Борисов не е говорил с него по въпроса (бел. ред. - припомняме, че по думите на Валери Симеонов Борисов подкрепил законопроекта), но народният представител е категоричен, че законопроектът по същество е национализация на частен бизнес.

Вече има официална реакция и от Васил Божков - научете каква в тази статия!

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за хазарта бе публикуван в четвъртък в сайта на Народното събрание и масовото определение за него е "опит за национализация на лотарията". Конкретно, юристи посочват, че той нарушава Конституцията - научете в този материал за кой точно текст става въпрос!

Ден по-късно излезе и позицията на "Национална лотария“ АД, подкрепена от "Евробет" и Българската асоциация за развлекателни и хазартни игри. В нея се казва, че национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе до необратими последствия за държавата, законодателната и изпълнителната власт.

"Фундаменталното нарушаване на установения от Конституцията на Република България правов ред, и грубото погазване на  европейското законодателство ще причини огромни финансови и репутационни щети на България. Отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, стоящи зад внасянето на проекта, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци", се сочи още в становището им.  

По време на среща с фенове на футболния клуб "Левски" в неделя Васил Божков, който е мажоритарен собственик на "Национална лотария" АД и на "Лотария БГ", заяви, че ако няма лотария, няма да има пари за "Левски". "Оттук-нататък трябва вие да решите как ще се представя отбора. Знаете какво направихме - школа направихме, стадиона оправяме, щяхме да го довършим тази година.
Отборът ни е силен, имаме шансове за купа, шансове за първо място в шампионата, но нещата бяха дотук. Трябва да решите какво, как и защо. Това е ситуацията", сподели още Божков.

Днес стана ясно, че от "Национална лотария" са изпратили сигнал до Европейската комисия относно внесения от Симеонов законопроект.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес