Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биволъ: Има пряка връзка между сегашния проект за Карадере и арх. Станишев

25 март 2014, 12:15 часа • 41867 прочитания

Проектът за застрояване на Карадере, известен като „Блек Сий Гардънс”, по същество е същият, който е представен в периода 2006 – 2008 година с помощта на архитектурното бюро „Проджектс” на брата на Сергей Станишев – архитект Георгий Станишев. Това твърди в своя нова публикация по случая разследващият сайт „Биволъ”.

Според информацията на 26 май, 2008 година, което е шест месеца след като архитект Норман Фостър идва в България да представи проекта „Блек Сий Гардънс”,  извършена заменка на 700 декара земя в Карадере от Държавната агенция за горите в полза на фирма „Мадара Бяла”. На тази земя трябва да се изгради ваканционният комплекс.

Сегашният проект на „Мадара Юръп”, за който Министерският съвет издаде меморандум след предложение на икономическия министър Драгомир Стойнев, предвижда строеж на три хотела и 1500 къщички отново в Карадере. „Мадара Юръп” изрично посочва в отчетите си през 2013 г., че качеството на проекта на "Фостър и Партнърс" е залог за успешни продажби, пише „Биволъ”. Правата на архитектурния проект са обект на договор между офшорката "Мадара Бългериън Пропърти Фънд Лимитид" в Джърси и "ББТ Проджектс" и до този момент. Това може да се види в Решение N19 – ПД 04.01.2013 на Комисията за финансов надзор. В него пише следното:

С мотивирания доклад по точка 13 от дневния ред на предстоящото ИОСА, СД предлага на акционерите предварително одобрение на сделка с предмет „сключване на договор за прехвърляне на права и задължения по договор, сключен между „Мадара Бългериън Пропърти Фънд Лимитид” и „ББТ Проджектс” АД. При прехвърлянето няма да се дължи възнаграждение на „Мадара Бългериън Пропърти Фънд Лимитид”. В резултат на тази сделка ще възникне задължение за плащане на ПД към „ББТ Проджектс” АД в размер на 3 хил. евро”. Това означава, че уреждането на авторските права на проекта има и финансов аспект. И на дневен ред излиза въпросът - този договор за авторските права не представлява ли интерес за реализация на проекта?

От „Биволъ” наблягат и на думите на архитект Станишев, който вчера, 24 март, заяви в „Лице в лице”, че „по-скоро би хвърлил един бой” на хората, които твърдят, че участва в сегашния проект на „Мадара Юръп”. Разследващият сайт казва, че ще публикува материал, в който ще разкаже за „покушение” срещу журналисти, директно свързано с публикация за архитект Георгий Станишев.

Днес, в сутрешния блок на bTV, представителят на инвеститора в Карадере Скот Пъркинс, който е член на борда на директорите на "Мадара Юръп", беше убеден, че през септември тази година ще започне реализация на проекта. Пъркинс каза, че ОВОС е най-важната част от проекта.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес