Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безработицата намалява през септември

16 октомври 2024, 11:24 часа • 210 прочитания

Равнището на регистрираната безработица в България през септември се е понижило до 5,2%. Броят на безработните е бил 147 196, което е с 3513 по-малко в сравнение с август, показват данните на Агенцията по заетостта.

14 022 безработни са започнали работа 

Общо 14 022 безработни са започнали работа през септември с посредничеството на бюрата по труда в страната. Броят им се е увеличил с близо 2500 или с 21% спрямо август. Според данните 864 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се включили в заетост с подкрепата на трудовите посредници.

Още: Евроизследване: Почти няма висшисти в България, които да не работят

Отчита се и увеличение на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар, които през септември са 9 614. В реалната икономика свободните позиции са най-много в сферата на образованието (27,4%), следват преработващата промишленост (24,1%), търговията (11,0%), държавно управление (9,2%), административни и спомагателни дейности (6,3%) и хотелиерство и ресторантьорство (6,1%).

В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници, през месеца са активирани над 3400 неактивни на пазара на труда лица. Представителите на рисковите групи, намерили своята трудова реализация през миналия месец чрез субсидирани работни места, са 1334. От тях 618 са започнали работа по програми и мерки за заетост, финансирани от държавния бюджет, а 716 – по проекти на Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. През септември са издадени над 11 900 ваучера за заети и безработни за обучения, посочват от Агенцията по заетостта.

Най-търсени професии

Най-търсените от бизнеса професии през септември са: преподаватели, персонал, полагащ грижи за хората, продавачи, машинни оператори на стационарни машини и съоръжения, персонал, зает в сферата на персоналните услуги, чистачи и помощници, стопански и административни специалисти, работници по събиране на отпадъци и други, отбелязват също от Агенцията по заетостта.

Още: НОИ обяви колко безработни са получили обезщетение

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес