Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатните чадъри получиха "символични такси" и "индивидуален подход" на места

08 май 2020, 08:48 часа • 3319 прочитания

Безплатните чадъри по морето това лято изведнъж се сдобиха със  "символични такси" и "индивидуален подход" по места. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

"Аз смятам, че трябва да има алтернатива в това, да има възможност за безплатни чадъри и шезлонги, да има възможност за по-ниски цени, според индивидуализацията на плажа", каза министърът.

Текстовете, с които ще се регламентира това са в закона, който ще замени този за извънредното положение, което предстои да бъде гледано в пленарна зала след няколко часа. Вчера предложенията вече получиха одобрениeтo на парламентарната Комисия по правни въпроси, а с тях кабинетът предлага мерките за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничаването на икономическите последици от нея, които да бъдат прилагани след края на извънредното положение. Срокът му изтича на 13 май, а правителството взе решение да не предлага неговото удължаване.

С отпадане на извънредното положение на 13 май ще може да се реализират вътрешните пътувания с цел туризъм. Ще започне поетапното отваряне на хотели и къщи за гости, изготвени са конкретни указания за това. "Днес или понеделник тези препоръки ще са финализирани – чака се становище на РЗИ и БАБХ, и след 13 май всички, които искат да отворят ресторанти с тераси, градини или малки обекти тип къщи за гости ще ги имат тези изисквания и ще могат да заработят", обясни министърът.

Иначе министерството и бранша работят за реално начало на сезона от 1 юли. "За съжаление, летният сезон ще стартира с много неизвестни. Ние, разчитайки на оптимистично-реалистичната прогноза, подготвяме сезона. Разчитаме на вътрешния туризъм, но трябва да знаем и кога другите държави ще отворят туристическите пътувания, кога ще възстановят полетите, какви ще са единните стандарти в туризма.", подчерта тя.

Основното е "бройката на туристите да е такава, че да се спазват противоепидемичните изисквания". Съответно, всеки хотелиер, ресторантьор и собственик на къща за гости трябва да разпредели сам закритите пространства в обекта си, така че това да е рентабилно. Трябва и сам да прецени има ли смисъл да отваря въобще. В тази връзка едно от предложенията в текстовете, които ще се гласуват днес в пленарна зала, е да бъде удължен срокът за подновяване на категоризацията на местата за настаняване с 1 година.

Защо се появи "индивидуалният подход" към концесионерите по българското Черноморие?

"Всички искаме да подпомогнем туризма. Но дяволът е в детайлите. Всеки плаж е индивидуален, наемателите вече са платили наемните си вноски, някои концесионери са платили също на 100%. Ще е трудно да кажем всичко ще бъде безплатно. Трябва да има алтернатива – да има възможност за безплатни и за по-ниски цени. Трябва да са осигурени и водното спасяване, и медицинското, както и използването на морския плаж по новите изисквания", каза тя.

Концесионерите искат индивидуален подход. "В момента обсъждаме и съм благодарна, че всички сме съгласни, че трябва да има мерки. Надявам се да намерим баланса в тази тежка за сектора ситуация.", обясни Ангелкова и допълни: "Ние сме предложили индивидуален подход. Какво ще реши парламента – надявам се да намерим диалога и да подпомогнем летния сезон."

Ангелкова благодари на вицепремиера Красимир Каракачанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, с които са доразработили съвместно плановете за този летен сезон в тази "напрегната обстановка".

Валери Симеонов към концесионерите на плажове: Различните мнения няма да имат смисъл, като приемем закон

Министър Ангелкова така и не отговори на въпроса - кой ще посети българското Черноморие и дали разчитайки на вътрешен туризъм министерството е направило разчети колко ще са българите, които имат неизползван платен годишен отпуск и средства, за да почиват.

И вместо за родния турист, тя заговори за преговорите с Германия и Чехия - за привличане на чужди туристи по българското Черноморие.

На въпроса направихте ли си добре сметките, очаквате ли някакви приходи от този летен сезон, министърът отговори: Мерките са за подпомагане на бизнеса. Въпросът с колко и с какви приходи ще завърши сезонът е въпрос за 1 млн. долара, и не знам някой има ли отговор. За нас е важно да се вземат мерки, които да съхранят бизнеса."

Таблоид разпалва мечтите на британците за безплатен Слънчев бряг това лято

Оказа се, че за повечето важни решения в сектор "туризъм" в момента, се очаква становището на Европейската комисия, които на 13 май трябва да предложат пакет с указания и препоръки за пътуванията, както и мерки за финансово подпомагане на бранша в Европа.

За момента се обсъжда след 15 юни да се възстановят полетите. Авиокомпаниите са подготвени с графици, каза Ангелкова. Но зависим от указанията за здравните изисквания от ЕК, те ще са водещи, подчерта тя.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес