Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без финансов одит за по-голяма част от малките фирми

14 август 2024, 07:20 часа • 2491 прочитания

При второто четене на промените в Закона за счетоводството в бюджетна комисия, по предложение на Делян Добрев от ГЕРБ, двойно бяха завишени праговете за балансова стойност на активите и приходите от продажби, под които независим финансов одит не се изисква.

Така критерий за задължителен одит стават 4 млн. лв. балансова стойност на активите при сегашни 2 млн. лв., а на нетни приходи от продажби - 8 млн. лв. при сегашни 4 млн. лв. Третият критерий - за среден брой служители от 50 души, остава непроменен, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Служебното правителство прие ключови промени в Закона за счетоводството

В законопроекта на Министерство на финансите първоначално се предлагаше леко завишение на въпросните прагове - с 25% заради инфлацията, която вдига финансовите показатели на всички фирми. Така вариантът, който бе гласуван на първо четене в пленарна зала, бе задължителен одит да се прави на фирми с активи над 2.5 млн. лв. и продажби над 5 млн. лв. годишно.

Финансовият министър Людмила Петкова посочи, че с гласуваните по-високи прагове за активи и приходи само 2850 малки фирми ще останат със задължение да дават отчетите си на независим одит. В момента броят им е около 6800. Преди няколко години от Асоциацията на индустриалния капитал бяха изчислили, че подобна законодателна промяна ще спести 13 млн. лв. на бизнеса. Сега вероятно сумата е много по-голяма.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес