Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Белене" с лиценз до края на годината, 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи още 10 години

01 октомври 2019, 17:00 часа • 4818 прочитания

До края на годината или най-късно в началото на следващата година, Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) трябва да лицензира проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" с оглед промените в законодателството и изискванията на Европейската комисия.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемония, на която беше официално подписан договорът за удължаване на лицензията на Шести блок в АЕЦ "Козлодуй", предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на агенцията Лъчезар Костов потвърди, че в "обозримо бъдеще, до месеци", ще бъде издаден необходимият лиценз.

На срещата присъства директорът в "Росатом" Сергей Маргелов, който заяви, че компанията му следи с интерес конкурсната процедура за стратегически инвеститор. Той припомни, че през август руснаците са подали заявка за участие в конкурса за строежа на АЕЦ "Белене" заедно с още 12 кандидати.

"По отношение на участието в консорциуми, безусловно ние приветстваме такъв формат. Осъзнаваме, че такъв голям проект не може да бъде реализиран само от една компания. Ако в рамките на преговорите бъде сформиран такъв консорциум, при подаване на заявката, това бъде разгледано и одобрено от българската страна, "Росатом" ще участва в него", каза той.

"Сега процедурата се разглежда и топката е в българската страна. Твърде рано е да се говори за каквито и да било имена на партньори и форми на участие", обясни руският представител.

Actualno.com припомня, че проектът "Белене" вече прехвърли 35 години. Предлагаме ви няколко факта по сагата, на които и сега никой от ранга на министър Петкова и по-важно – специално Бойко Борисов, не обяснява. Можете да ги прочетете в тази статия.

"Днес е един хубав ден за България, за българската икономика, защото мястото и ролята, която има АЕЦ "Козлодуй" в енергийната система на страната, в икономическото развитие на страната е изключително важно." Това заяви още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като лицензът за 6-ти блок на ядрената централа беше удължен за следващите 10 години.

След осъществяването на редица дейности за удължаване на живота на реакторите преди две години 10-годишен лиценз получи и 5-и блок на централата.

Министър Петкова припомни, че това е централата която дава повече от 34% от електрическата енергия на страната.

"Това е централата, която ни гарантира чиста енергия на достъпни цени. Това е централата, която дава възможност българските потребители, българската икономика да се възползва от нейния ресурс и възможности", добави министърът.

"С издаването на лицензията стана ясно, че нашата електроцентрала работи при спазване на най-високите стандарти за сигурност и безопасност. Тя може да се сравнява с най-сигурните ядрени централи в света. Това е едно много сериозно признание за хората, които работят в централата, за нашите колеги и партньори от "Росатом", обясни Петкова.

По думите на министъра днешният ден е важен, защото правителството е изпълнило един от своите приоритети в сектор "Енергетика" - "това да гарантираме сигурността на енергийната система и да осигурим на потребителите и бизнеса цена на ел. енергия, която е достъпна и енергия, която е чиста”.

Петкова припомни, че "АЕЦ "Козлодуй" бележи рекордна печалба за миналата година - 167 млн. лв. За първите 8 месеца на 2019 г. нетната печалба на дружеството е над 270 млн. лв.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес