Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Батков за Panama Papers: Наложи ми се да взема по една акция в три компании на г-н Чорни

11 април 2016, 09:05 часа • 2764 прочитания

В конкретния случай за един от основните ми клиенти, господин Чорни, ми се наложи да взема по една акция в три компании и да стана управител. 

Това заяви адвокат Тодор Батков в ефира на Нова телевизия, обяснявайки излизането на неговото име в списъците от международното журналистическо разследване Panama Papers по данните, изтекли от панамската компания Mossack Fonseca. Батков е бил адвокат на руския бизнесмен, който имаше значителна бизнес дейност у нас, Майкъл Чорни.

Батков обясни, че трите офшорни компании са били използвани за придобиване на две жилища в Лондон. Разходът за всяко бил 80 млн. паунда, като пазарната цена, по думите му, е 100 млн. паунда. "Тези офшори бяха регистрирани в Британските Вирджински острови", каза Батков. По думите му 98% от акциите във всяка една от компаниите се държат от компания в Швейцария.

Това е практика при закупуване на големи недвижими имоти, каза още бившият собственик на футболен клуб "Левски". "Парите по-лесно се инвестират. Обикновено пари се инвестират в такива активи за взимане на статут на постоянно пребиваващ или получаване на жителство", посочи той. "Специално в Англия е така, не се спестява разходът", допълни Батков.

По думите на адвоката трите офшорни фирми впоследствие били прехвърлени на бившата съпруга на Чорни, която постоянно пребивава в Англия.

Коментирайки изтичането на информацията от Mossack Fonseca, Батков смята, че това е направено от вътрешен човек за пари. Според него от изтичането на данните печелят страните, които се занимават с офшорна дейност като САЩ и Великобритания, които увеличават дела си в офшорния бизнес. По думите му Щатите контролират 30% от този бизнес, а Великобритания - 25%.

По думите на Баков офшорните фирми са познати в България от началото на 90-те години на миналия век. Тогава е имало случаи да се приватизират активи без да се вижда кой е истинския собственик, обясни той.

От началото на 2000 г. започна последователна борба за пресичане на мръсните пари през офшорите, инициирана от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), каза още Тодор Батков.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес