Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банкови сметки ще се запорират и в чужбина

26 януари 2017, 09:36 часа • 1793 прочитания

Кредиторите да могат да искат от съда издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници. Това предвиждат приетите от парламента днес, 26 януари, промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Промените са по силата на еврорегламент, който цели да се улесни трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Трансгранично е делото, когато кредиторът е с местоживеене в една държава-членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор, се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга.

С промените в ГПК се урежда правото на ищеца да иска издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение.

Предвидената в регламента процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор ще се преследва с частна жалба от кредитора. Той и длъжникът ще могат да искат отмяна или изменение на издадената заповед, както и ограничаване или прекратяване на изпълнението й от съда, който я е издал.

Получаването, предаването или връчването на заповедта за запор ще се извършва от съдебни изпълнители.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес