Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автобусният бранш обяви, че прави конфедерация

03 юли 2018, 12:50 часа • 2245 прочитания

Обеднинение на автобусния бранш в конфедерация - това декларират няколко транспортни огранизации в България с писмо до премиера Бойко Борисов. Обединението е факт, откакто има жестоки спорове по Законопроекта за създаване на Браншова автомобилна камара.

Припомняме, че "против" този законопроект са автобусните превозвачи, с аргумента, че той ще позволи на една част от транспортните фирми да определят кой да взема лиценз за превозвач и кой - не. Сред товарните превозвачи обаче има подкрепа за законопроекта. Кой за какво се бори - научете ТУК!

Сега в конфедерация се обединяват следните организации от автобусния бранш - Национално сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта, Национално сдружение на автобусните превозвачи, Национален съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи в България, Българска федерация за пътнически транспорт, Национален съюз на превозвачите Варна. Ето какво пишат те в писмото до Борисов:

"Конфедерацията е формата за сдружаване, при която национално представените браншови организации, от една страна ще запазят своя профил, от друга ще отговори на очакванията на държавната администрация за идентифициране на единен браншови субект за комуникация, разбира се след дефиниране на изискванията за представителност. Посредством конфедералните органи за управление сдруженията в автобусния транспорт ще имат възможност да постигат своите цели и да обединяват усилия си за устойчивото развитие на автобусния транспорт в България.

Предвид факта, че голяма част от транспортните фирми, извършващи обществен превоз на пътници, не членуват в браншови организации, формата на сдружаване в Конфедерация, ще позволи на всяка една от тях да припознае своята браншова организация, в която желае да членува, като този начин на сдружаване би позволил и създаването на нови организации, които да се включат в Конфедерацията.

Конфедерацията ще бъде учредена след утвърждававане на решението за членство от общите събрания на браншовите органиции, но не по късно от 15.09.2018 година".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес