Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Живков: Свободният пазар за електроенергия е притегливо място за спекуланти

29 септември 2021, 08:33 часа • 2128 прочитания

Ефектът от високите цени се мултиплицира. За това КЕВР трябва да промени методиката за определя цената на доставчика като последна инстанция. За това настоя служебният енергиен министър Андрей Живков пред БНТ.

Той призова крайните клиенти, в случая бизнеса да прочетат първо какво подписват, какви са условията и да гледат малко повече в перспектива.

По думите му скокът на цените е в цяла Европа и има голямо търсене на енергоносители. Зелената сделка в момента изважда електроцентралите, които са на въглища от микса на електрическата енергия, цените на въглеродните емисии се повишават непрекъснато и според Живков това са комплекс от фактори, които повишават цените на електрическата енергия. 

Андрей Живков изтъкна, че България е на второ място по най-ниска цена на електрическата енергия след Полша. Успяхме да задържим цените на електрическата енергия в долното ниво на Европа, доволен е служебният енергиен министър Андрей Живков.

Служебният министър поясни, че свободният пазар на електрическа енергия е притегливо място за спекуланти. Защитата на пазара от спекулации е лицензионния режим на търговците – първото сито на фирмите, които ще участват на пазара на електроенергия, КЕВР извършва лицензионен контрол и една от мерките, които прилага правителството е да се преразгледа наредбата за лицензирани на дейностите в енергетиката, уточни Андрей Живков. 

Във връзка с компенсации за „Топлофикация“ София, Метрополитен и електротранспорта Андрей Живков отбеляза, че провел разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова, като са се разбрали да се видят и да обсъдят въпросите. Мерките, обявени от служебното правителство обхващат Метрополитен, електронтранспорта и „Топлофикация“, добави Живков. 

По отношение на забавянето с внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, Живков увери, че забавянето на внасянето на Плана в ЕК не е фатално, но трябва да бъде създадена Национална стратегия за енергетиката, за да мога да идват средства.

Още: Живков: По-ниски цени на тока за бизнеса ще има чрез преразглеждане на доставчиците

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес